Birçoğunun telefonuna değişik numaralardan şu kadar para hesabında şeklinde mesaj geliyordur. Buna uluslararası dilde ganimet kutusu diyorlar. Bir yerde bedavadan para veriyorlar. Ama şartlı. Oyun oynaman gerekiyor. Video oyunlarıyla başlayan süreç kumara evriliyor. Sokak jargonunda buna kekleme deniyor.
Kumar oynayan ve çevrimiçi video oyunları oynayan 1400'den fazla yetişkin üzerinde yapılan yeni bir çalışmada, ganimet kutusu satın almanın gerçek dünyadaki kumar, video oyunu bağımlılığı ve diğer ruh sağlığı sorunlarıyla ilişkili olduğu ortaya çıktı. Uluslararası araştırma ekibi tarafından yürütülen araştırmada, ganimet kutusu fenomenine yeni bakış açıları getiriliyor. Oyunculara silahlar, kozmetikler veya farklı emojiler olmak üzere ödüller sunuluyor ve bir yerde insanlar ağa düşürülüyor.
Oyuna çekilen insanlar genellikle ödül getirebilecek veya getirmeyecek rastgele sanal eşyalar almak için gerçek para harcıyorlar. Bu nedenle birçok uzman ganimet kutusu satın almanın mevcut kumar yasaları tarafından düzenlenmesi çağrısında bulunuyor. Ancak sanal alemde gerçekleştirilen bu uygulamaları kontrol altında tutmak son derece zor görünüyor.
Araştırmanın ilginç olan sonuçlardan biri internette oyun oynama bozukluğu ile kumar oynama eğiliminin benzer olması. Bu bozukluk sıklıkla kaygı, depresyon ve stres gibi sorunlara doğru ilerliyor.
Çalışmada ankete katılanların %73 erkek. Bu bireylerin %64'ü haftada bir kereden fazla video oyunu oynadıklarını bildiriyorlar. Bunların %96'sı son bir yılda hediye paketi veya ganimet kutusu satın aldıklarını, %41'i haftada bir kereden fazla ve %12,9'u haftada dört veya daha fazla sayıda hediye paketi aldıklarını dile getiriyorlar.
Araştırma verileri depresyon ve kaygı arasında hem kumar oynamanın şiddetinin habercisi hem de sonucu olarak net bir ilişki olduğunu gösteriyor.
Araştırmacılar, ganimet kutusu düzenlemelerini değerlendirirken, ganimet kutularını açmanın/satın almanın ruh sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, daha savunmasız kişilerin risk altında bulunduğunu belirtiyorlar.
Kumar ve oyun bozuklukları, problemli alışveriş ve satın alma, sosyal medyanın problemli kullanımı gibi davranışsal bağımlılıklar aile içi ve toplumsal sorunlar oluşturuyor.
İnternetin ve akıllı telefonların gençler arasında yaygınlaşması, bu bağımlılıkları körüklüyor ve halihazırda psikiyatrik sorunları olan kişilerde daha kötü tedavi sonuçlarına yol açıyor.
Memlekette kumar oynamak yasak. Buna rağmen kaçak kumarhaneler zaman zaman haberlere konu oluyor. Ancak internette kumarı kontrol etmek oldukça zor. Çarşıda sokakta kumar işini kontrol etmek bir şekilde daha kolay. Ancak internet ortamlarına da bekçi gerekiyor artık. Sanal güvenlik sistemlerine ihtiyaç var.