Teknoloji artık her alan giriyor. Şoförsüz tırın denemesi yapıldı. Traktörlerde dümenleme sistemi hızla yayılıyor. Uzaktan bahçeler ilaçlanabiliyor. Bilişim sistemlerine hayal edilemeyecek işler yaptırılıyor. Benzer şekilde arıcılıkta da işleri kolaylaştıran çalışmalar hızla yaygınlaşıyor. Daha hesaplı cihazlarla uzaktan kovan takipleri yapılabiliyor.

Bir bilgisayar bilimi ekibi, koloni kayıplarını azaltmak ve işçilik maliyetlerini düşürmek için ticari arıcılıkta devrim yaratabilecek sensör tabanlı bir teknoloji geliştirdiler.

Geliştirilen teknoloji, kovan sıcaklıklarının tehlikeli seviyelere ne zaman ulaşabileceğini tahmin etmek için düşük maliyetli ısı sensörleri ve tahmin modelleri kullanıyor. Sistem, uzaktaki arıcılara erken uyarılar sağlayarak, aşırı sıcak veya soğuk havalarda kolonileri çökmeden önce veya arılarda hastalık, ilaç zararı, polen ve nektar kıtlığı veya diğer stres faktörleri nedeniyle kovan sıcaklıklarını düzenleyemediğinde önleyici eylemde bulunmalarını sağlıyor.

Çalışma ekibi geliştirdikleri teknolojinin küresel tarımın geniş sektörleri için olmazsa olmaz olan arıcılığı devrimleştirebileceğine inanıyor. Bal arıları 80'den fazla üründe tane ve meyve tutumunda en etkili tozlayıcılar olarak kabul ediliyor. Bu yolla Amerika tarımına yıllık tahmini 29 milyar dolar katkıda bulunulduğu belirtiliyor. Ancak arı popülasyonları habitat kaybı, pestisit maruziyeti, parazitler ve iklim değişikliği gibi çeşitli faktörler nedeniyle azalmaya devam ediyor.

ABD’de yıllık koloni kayıplarının %55 civarında olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de de durum çok farklı değil. Kolonilerin yarısı bahara çıkmıyor.

Arıcılar artık sorunları tespit etmek için kendi yargılarına ve manuel incelemelere güveniyorlar ve bu durum genellikle gecikmiş müdahalelere yol açıyor. Çoğu zaman koloniyi kurtarmak mümkün olmuyor. Bu nedenle kovan içine yerleştirilen akıllı sensörlerle kovan içerisinde oluşacak sorunları sürekli takip etmek mümkün oluyor. Cihazların daha da ucuzlamasıyla her kovana yerleştirilecek sensörler kovan yönetiminde çığır açacak ve arıcılar için de önemli zaman tasarrufu sağlayacak gibi görünüyor.

Geliştirilen sensör kovan içindeki gelişmeleri takip ederek, yüklenen programa göre modelleme yaparak müdahale zamanı hakkında bilgi de veriyor. Arıcı hırsızlık vakalarında da arılarının nereye götürüldüğünü rahatlıkla takip edebiliyor.

Aslında arıcılar uzun süredir kovanlarını uzaktan takip ve kontrol edebilmeyi hayal ediyor. Elbette canlı ziyaretin emsali olamaz ama arıcılık ağırlıklı olarak ek iş veya hobi merkezli icra ediliyor. Bu nedenle kovan sensörü arıcıların elini rahatlatıyor.

Sıcaklık dalgalanmaları, bir kovanın sağlığına yönelik her türlü tehdide karşı ilk tepkilerden biri olarak biliniyor. Bunun dışında çok sayıda gelişim ve değişim, sensöre yüklenen yeteneklerle takip edilebiliyor. Sıcaklık değişimlerinden arı gelişimi üzerine çok sayıda tahmin yapılabiliyor. Koloni gelişimi dahi sıcaklık oynamalarında görülebiliyor.