Memlekette gıda fiyatları cüzdan deliyor. Dünyanın gıda enflasyonu rekorunu memleket kırıyor.
Baş ağrısının pek çok çeşidi ve nedeni var ama bazı gıdalar da baş ağrısına neden olabiliyor.
Çok gariptir ki baş ağrısı yapan gıdaların başında rafine şeker gelmektedir. Bu anlamda doğal tatlandırıcıların kullanımı her geçen gün artmaktadır. Ham şeker beyaz küp şekere dönüştürülürken birçok işlemden geçirilmektedir. Şeker kamışı veya pancar lifleri, toprak kalıntıları ve bakterilerden arındırılması için, yıkama, kaynatma, filtreleme ve kurutma gibi işlemler uygulanmaktadır. Rafine şeker bağışıklık sistemini zayıflatarak baş ağrısına neden olmaktadır.
Yaz aylarında en çok tüketilen çerezlerin başında yer fıstığı ve kabak çekirdeği gelmektedir. Bilimsel araştırmalara göre yer fıstığı ve kabak çekirdeği bazı insanlarda baş ağrısına neden olabiliyor. Bunun nedeni her ikisinin de içeriğinde bulunan “tyramine” maddesi. Bu gıdalara karşı birçok insanın da alerjisi olduğu bildirilmektedir. Özellikle yer fıstığı ve kabak çekirdeği yendiğinde başı ağrıyanların bu iki çerezden uzak durması gerekmektedir.
Yemeklere lezzet katmak için kullanılan soya sosu, fermente edilmiş soya fasulyesinden imal edilmektedir. İçeriğindeki yüksek tuz seviyesi nedeniyle, fazla tüketildiğinde ölüme bile neden olabilmektedir. Özelikle Çin mutfağında kullanılan soya sosu baş ağrıtan gıdalardandır.
Zeytin her derde deva olarak bilinir ama zeytin ve zeytinyağı da bazı insanlarda baş ağrısına yol açabilmektedir. Genellikle çok tüketildiğinde baş ağrısı yapmaktadır.
Kurutulmuş ve yaşlandırılmış etler, özellikle de pizzalarda kullanılan “pepperoni” içeriğindeki yüksek sodyum ve nitrat nedeniyle baş ağrısına yol açmaktadır. Bu nedenle taze et tüketimi tercih edilmelidir.
Fastfood tarzı yiyeceklerde Monosodium Glutamate (Çin Tuzu) sıklıkla kullanılmaktadır. Diğer tatları dengelemek için kullanılan bu madde hamburger, pizza, kızarmış tavuk, kızarmış patates gibi fastfoodlarda da kullanılmaktadır. Ne var ki, Çin Tuzu içeren gıdalar, diabet ve obezite riskini arttırmakta, baş ağrısına neden olmaktadır.
Son zamanlarda en fazla kullanılan gıdalardan yapay tatlandırıcılar, normal şekere göre daha az kalori içermekte ancak iki kat fazla tat vermektedir. Yapay tatlandırıcılar, şeker tadı veren kimyasallardan üretilmekte ve baş ağrısına sebep olabilmektedir.
Peynire meraklılarının en çok tükettiği peynirlerin başında küflü peynirler gelmektedir. Ancak, eski peynirlerin fazla miktarda tüketilmesi yüksek tansiyona, alerjiye ve baş ağrısına yol açmaktadır.
Gençlerin son zamanlarda bağımlısı olduğu içeceklerin başında enerji içecekleri gelmektedir. Enerji içecekleri kafein başta olmak üzere bağımlılık yapan maddeler içermektedir. Yapay tatlandırıcılar ve amino asitler de bu içeceklerde bolca bulunmaktadır. Diğer yandan bunlar bol miktarda kimyasal madde de içerirler. Enerji içecekleri kalp çarpıntısına, yüksek tansiyona ve hafıza kaybına yol açabilmektedir.
Kırmızı şarabın da çok tüketildiğinde fermente ürün olduğu için baş ağrısı yaptığı bir çok çalışmada ifade edilmektedir.