Devlet yönetiminde birçok alanda gereksiz ve sadece milletin sırtına yüklenmiş yöneticiler bulunuyor. Bunlardan biri de muhtarlıklar. Daha önce teknoloji bu kadar gelişmemişti.

 
Devlet yönetiminde birçok alanda gereksiz ve sadece milletin sırtına yüklenmiş yöneticiler bulunuyor. Bunlardan biri de muhtarlıklar. Daha önce teknoloji bu kadar gelişmemişti. Mahalle ve köylerde işlemleri muhtarlar yapardı. Hatta telefonlar bile yoktu, buradaki tüm bilgiler muhtarlıklar bağlı oldukları kaymakam ve valiliklere iletirdi.
Daha sonra muhtarlar sadece ikametgah gibi işlemleri yapıyordu. e-devletin çıkması ile beraber muhtarlar tamamen devre dışı kaldı. Kendimden örnek verim, en son muhtarlıkla ne zaman işim oldu derseniz galiba 20 yıldır hiç işim olmadı. Tüm işlemleri e-devlet ve yetkili kurumlarda yapıyorum.
Özellikle şehirlerde muhtarlıklara hiç gerek yok. Köylerde biraz ihtiyaç olsa da mahallelerde muhtarlar tamamen devlet üzerine ve milletin sırtına binmiş bir yük.
İçişleri Bakanlığı verilerine göre Türkiye genelinde 50 bin muhtar bulunuyor. Muhtarlar asgari ücret kadar maaş alıyor. Bu da her ay 570 milyon TL ediyor. Bunların SGK primleri de devlet tarafından ödeniyor. Bulundukları yerler de belediye veya kaymakamlıklar tarafından yapılıyor. Hepsi eklendiğinde muhtarların devlete ayda ortalama en az 750 milyon TL gibi bir yük getiriyor.
En düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL olduğu ülkede, bu kadar gereksiz masrafa gerek var mı. Muhtarlar ne iş yapıyor, bilen var mı. Ben gazeteciyim şuanda muhtarların ne iş yaptığını bilmiyorum. Birçok kişiye sordum, en son ne zaman muhtarla işiniz oldu diye. Hiç kimsenin işi olmuyormuş. Peki kimsenin işi olmuyor, muhtarlar neden halen var. Neden biz ülke olarak bu kadar ekstra yükün altına giriyoruz.
Muhtarlara bakın genelde emekli, esnaf ve yaşlılardan oluşuyor. Yani paraya da ihtiyacı olmayan kişiler. O zaman artık muhtarlara ihtiyaç kalmadıysa, yerel seçimler de yaklaşmışken muhtarlıklar kaldırılsın. Gerçekten devlet de gereksiz bir harcama alanından kurtulmuş olur.
 
 
 
Muhtar ve ihtiyar heyeti seçimi 1944 tarihli Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkiline Dair Kanununa göre yapılmaktadır.
 
Kanunun 1. maddesine göre muhtarların 17 adet görevi bulunmakta olup, vatandaşlar genel olarak ikametgah ve nüfus kayıt örneği çıkarılması işlemlerini bilmektedir.
 
Ancak gelişen teknolojiyle birlikte artık bir çok belge turkiye.gov.tr üzerinden verilebilmektedir.