Biz ne ara bu kadar fakirleştik. Şimdi size bir hesap yapacağım, çok şaşıracaksınız. Bu öyle bir hesap ki, Türkiye’de asgari ücretli bir kişi tam bir yıl çalışacak ve sadece bir telefon alabilecek.

Biz ne ara bu kadar fakirleştik. Şimdi size bir hesap yapacağım, çok şaşıracaksınız. Bu öyle bir hesap ki, Türkiye’de asgari ücretli bir kişi tam bir yıl çalışacak ve sadece bir telefon alabilecek. İşte bu hesap geldiğimiz noktayı gösteriyor.
Gelim hesaplayacağımız telefona…
Bildiğiniz gibi önceki gün Apple, merakla beklenen iPhone 14 ve Pro serisi telefonlarını, Watch 8 ve Watch Ultra’yı ve AirPods Pro’nun yeni versiyonunu tanıttı. Telefon ve diğer ürünlerin Türkiye mağazasındaki fiyatları ise kur artışından dolayı cep yakıyor. iPhone 14 Pro’nun fiyatı ABD’de 999 dolarken, Türkiye’de 39 bin 999 TL, yani 2 bin 193 dolara satışa sunuluyor. İphone 14 Pro Max’in en pahalısı 57 bin TL civarı. Buna kılıf, şarj cihazı, ekran koruyucu, kulaklık da dahil edildiğinde telefonun fiyatı 60 bini geçiyor.
60 bin TL’ye bir telefon
Peki bu telefonu almak için Türkiye’de asgari ücretle çalışan bir kişinin kaç ay çalışması gerekiyor. Asgari ücret 5.5 bin TL. bu da yaklaşık bir yıllık maaş demek. Yani bir kişi hiç harcama yapmadan aldığı maaşı biriktirse ancak 1 yılda 1 telefon alabilecek.
Peki bu telefon diğer ülkelerde kaç lira. ABD’de 1150 dolar civarı, AB ülkelerinde de 1150 Euro civarında. Buradaki asgari ücretlinin maaşı da 2 bin Euro ve dolar civarında. Yani oradaki insanlar 1 ay çalışıp bu telefonu alabilecek, ama biz bir yıla yakın çalışmamız gerekiyor.
Alın size ne kadar fakirleştiğimizin ürünü. Şimdi birileri çıkıp diyecek, “alan alıyor” Evet alan alacak. Ben de alacam. Ama neden biz fazla para ödeyelim. Neden normal çalışan bir insan da almasın.
Neden, neden…neden………
Bu hesabı yapın ve biraz düşün, biz nasıl bu hale geldik….
 
Bu hesaplamayı yaptıktan sonra gelelim telefon ve diğer ürünlerin değerlendirilmesine. Ben Apple etkinliğini baştan sonuna kadar izledim. İphone 14 alınabilecek bir telefon mu? Parası olan alsın, almayan almasın o kadar da abartılacak bir telefon yapmamışlar. Evet güzel ama bu paraya alınmaz. Eğer iphone 11,12 ve3 13’unuz varsa almayın. Sadece ufak tefek eklemeler yapılmış ve kamera sistemi biraz değiştirilmiş. Geri kalanın çoğu hemen hemen aynı gibi.
Watch 8 ve Watch Ultra’yı ve Airpods Pro’nun yeni versiyonunun tanıtımını gerçekleştirdi. Watch Ultra’da Türkiye’de 28 bin TL civarı. Çok pahalı. Normalde 790 dolar civarı. Ama gelelim bizim ülkemizin durumuna ve katlanıyor 28 bin TL’ye çıkıyor. Bunun için de diyorum parası çok alan alsın, yoksa bu para buna verilmez.
Ürünler güzel, ama bizde vergiler ve dolar kuru eklendiğinde çok çok pahalıya geliyor. Bu da vatandaşları zorlar. Alan yine alacak….