Yılsonu, yeni yıl zamlar, oranlar ve seçim. Hepsi peş peşe geliyor. Seçimlere birkaç ay kaldı. Seçimlere doğru giderken de hükümet adeta yağdırıyor.

Yılsonu, yeni yıl zamlar, oranlar ve seçim. Hepsi peş peşe geliyor. Seçimlere birkaç ay kaldı. Seçimlere doğru giderken de hükümet adeta yağdırıyor.
Yıllarca çözülmeyen EYT resmen eksiksiz çıkacak. Bununla beraber herkesin beklentisi arttı. Asgari ücret de 8500 TL’ye çıkınca memurların ve emeklilerin beklentisi de o kadar yüksek oldu.
TÜİK tarafından yıllık enflasyonun yüzde 64,27 olarak açıklandı. Bunun üzerine emeklilere yüzde 15 memurlara ise yüzde 16 oranında zam yapılacaktı yasal olarak. Tabi beklenti yüksek olunca bu rakamlara kimse bakmadı. Zaten kimse de TÜİK’in rakamlarına inanmıyor.
Bu yüzden gözler Cumhurbaşkanı’na çevrildi. Beklenti o kadar yüksekti ki yüzde 40 bile telaffuz eden oldu. İşçi ve emeklilere yüzde 25 oranı açıklayınca yer yerinde oynadı. Açıklamanın hemen ardından sosyal medya bununla çalkalandı. AK Partililer de dahil olmak üzere bu orandan kimse memnun olmadı.
Ve baskı artınca Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda bu sıkıntıyı çözdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm milletimizden 2023'te son defa ve çok daha güçlü bir destek istiyoruz. Bu son defa ifademizi birileri yanlış anlıyor, ben bu seçimle ilgili söylüyorum. 'Start' değil bu 'finish', bunu bu şekilde başaracağız" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan memur ve emeklilerin maaşlarına yapılan zam oranının yüzde 30'a yükseldiğini, en düşük emekli maaşının ise 5 bin 500 lira olduğunu açıkladı.
Bu oran da tam olarak hem memurları hem de emeklileri tatmin etmedi.
Burada benim dikkatimi çeken ise Cumhurbaşkanı’nın bir gün arayla oranı yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltmesi oldu. Ve bir kez daha şunu gördük toplumsal tepkinin ne kadar etkili olduğunu. Yüzde 30 da yetmez ama evet diyenler de az değil.