Seçimlere doğru hızla yaklaşıyoruz. Kasım ayına girdiğimiz bu günlerde partiler de çalışmalarına hız veriyor.

Seçimlere doğru hızla yaklaşıyoruz. Kasım ayına girdiğimiz bu günlerde partiler de çalışmalarına hız veriyor. Bu hız daha çok tartışmalar üzerinde yürürken, hem Cumhur ittifakında hem de Millet ittifakında çok ciddi projeler göremiyoruz.
Benim bugün üzerinde durduğum konu projelerinden ziyade adayları. Cumhur ittifakının adayı belli; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Asıl merak edilen ise Millet ittifakının adayı. Uzun zamandır Millet ittifakı için üç adayın ismi geçiyor; Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş.
Dördüncü bir seçeneğin olduğunu düşünmüyorum. Gelelim şimdi bu adayları değerlendirmeye. Şuanda hem Cumhur ittifakının hem de Millet ittifakının oyları bir birine eşi gibi. İkisi de ortalama yüzde 40 oya sahip. Burada belirleyici olan ise HDP’nin oyları olacak. HDP seçmeni hangi tarafa giderse o ittifakın adayı kazanacak. Bu gerçeği de ortaya koyduktan sonra gelelim kimin aday gösterilebileceğine
Tüm anketlerde Mansur Yavaş’ın oyu en fazla çıkıyor. Ama Yavaş aday gösterilmeyecek. Sebebi ise HDP seçmeni Mansur Yavaş’a pek sıcak bakmıyor. HDP seçmenin oy verebileceği iki aday var; biri Kılıçdaroğlu diğeri ise İmamoğlu.
Yine yapılan anketlere bakıldığında her iki adayın da oyu Erdoğan’dan fazla çıkıyor. Kılıçdaroğlu birkaç puan öne geçmişken, İmamoğlu’nun attığı fark fazla.
Şuana kadar Kılıçdaroğlu’nun adaylık için çok çabaladığını görüyoruz. İmamoğlu daha önce çok güçlü bir adaydı. İmamoğlu, Karadeniz gezisinde yaptığı hatadan sonra çok tepki topladı. Bu yüzden ibre Kılıçdaroğlu’na döndü.
Şimdi bu aday ismini 6’lı masa belirleyecek. Her ne kadar Kılıçdaroğlu çok istekli olsa da masa kazanabilecek bir aday göstermek istiyor. Bu seçimi tehlikeye atamaz. Kılıçdaroğlu’nun dışında tek seçenek kalıyor o da İmamoğlu.
Seçimler Mayıs 14’te yapılırsa daha 6.5 ay var. Bu da uzun süre. Bence masa aday açıklayacağı zaman anketlere bakacak. Eğer Kılıçdaroğlu kazanacak durumdaysa masa Kılıçdaroğlu’nu ister. Ama Kılıçdaroğlu ile Erdoğan arasındaki fark çok az ise masa bunu tehlikeye atmaz ve İmamoğlu’nu gösterir.
Erdoğan, seçime doğru adeta yağdıracak bana göre. EYT’lilere istediğini verecek. Başta asgari ücret olmak üzere emeklilerin ve diğer çalışanların maaşını artıracak ve seçimden önce alım gücü artıracak. Buda önemli bir oy patlaması olacak. Şimdi Kılıçdaroğlu ile Erdoğan arasında bulunan fark da kapanmış olacak ve 6’lı masa ister istemez İmamoğlu’nu aday göstermek zorunda kalacak.