.

Dünyayı kasıp kavuran korona virüsü sonunda Türkiye’ye geldi. Sağlık Bakanı bizzat bu konuyu açıkladı. Şimdilik bir kişide rastlandığı belirtildi. Şimdilik tespit edilen rakam bu. Bu konuyla ilgili alarm seviyesine geçildi.
Devlet bu konuda önlem alırken, bizim de kişisel olarak alacağımız önlemler bir o kadar önemli. Bunu kendimiz için, ailemiz için, çevremiz için ülkemiz için yapmamız gerekiyor. Artık bu ciddiyetin farkına varılmalı. Aksi takdirde birçok ülkede felaket yaşandığı gibi ülkemizde de yaşanabilir.
Peki kişisel olarak ne yapmamız gerekiyor;
İlk başta kesinlikle tokalaşmayı unutalım. Artık tokalaşma olmasın. Zaten pek de hijyen bir durum değildi. Kimin neye dokunduğunu bilemiyorsunuz. Bu yüzden tokalaşma konusunu ciddiye almamız gerekiyor. Bu biraz zor olsa da bunu yapmamız gerekiyor.
Bunun yanında el yıkama alışkanlığını sıklaştıralım. Sık sık ellerimizi bol sabunla yıkayalım. Bu zor bir şey değil. Bunu asla unutmamamız gerekiyor.
Ellerimizi yıkayacak durumda değilsek de bunun alternatifi kolonya. Kolonya varsa sık sık ellerimizi kolonya ile temizleyelim. Bu da mümkün değilse alternatif olarak kolonyalı mendil yanımızda bulunduralım. Bu da önemli bir detay.
Dikkat etmemiz gereken bir başka detay ise sarılmak. Tokalaşma ve sarılmayı bitirelim. Sarılmadan da insanlar samimiyetini gösterebilir birkaç güzel cümle ile. Artık herkes bunu anlayacaktır. Çünkü durum ciddi.
Toplu taşıma araçlarına binmeyelim mecbur kalmadıkça. Çanakkale küçük yer. Artık havalar da güzel. Biraz da yürüyelim hem yürüyüş alışkanlığımızı da geliştirmiş oluruz. Eğer özel araç kullanıyorsanız sık sık içini temizleyelim.
Eğer imkanınız varsa basit maskeler de kullansak daha iyi olur. Aslında pek de hijyen olmayan ve yıllardır kullandığımız mikrop yuvası nakit para. Herkesin ellediği bir kağıt parçasını cebimizde taşıyoruz. Bunun yerine daha çok kredi kartlarının kullanılması tavsiye ediliyor. En azında kredi kartını bir kolonyalı mendil ile temizlenebiliyor.
Bunun gibi birçok konuda kendimizce önlem almamız gerekiyor. Bunları yaptığımız takdirde hem virüsten korunmuş oluyoruz hem de bu pisliğin yayılmasının önüne geçmiş oluruz. Lütfen durum ciddi dikkat edelim.