Arıların polen tercihi ile ilgili uzun soluklu araştırmalar bulunmuyor. Bazı bitkilerin polenlerinin daha çok tercih edildiğine dair bilgiler var. Northwestern Üniversitesi ve Chicago Botanik Bahçesi liderliğindeki bir ekolojist ekibi, yaban arılarının sadece çiçekten çiçeğe uçup rastgele polen toplamadıklarını keşfetti. Arılar protein, yağ ve karbonhidratlarını dikkatlice dengelemelerini sağlayan çiçekleri özellikle seçerek polen topluyorlar.
Polen tüketimine odaklanan çalışma, bir arada yaşayan arı türlerinin iki farklı besin nişini yoğun olarak kullandığını ortaya koyuyor. Daha uzun dillere sahip, daha iri yapılı arılar, protein açısından zengin ancak şeker ve yağ açısından düşük polenleri tercih ediyor. Ancak daha kısa dillere sahip arılar, karbonhidrat ve yağ açısından daha zengin polen toplama eğiliminde bulunuyor. Bilim insanları ayrıca, koloniler büyüyüp geliştikçe, mevsim boyunca değişen beslenme ihtiyaçlarını yansıtacak şekilde arıların diyetlerini ayarladıklarını keşfettiler.
Yaban arıları besin kaynaklarını bölüştürerek rekabeti önleyebiliyor, birlikte gelişebiliyor ve kolonilerini tüm sezon boyunca güçlü bir şekilde canlı tutabiliyorlar.
Yabani arılar doğada çoğunlukla iki çiçek bazlı besin tüketiyorlar: tatlı, şurup kıvamında nektar ve yağ ve protein dolu polen. Yetişkin arılar hızlı bir enerji patlaması için nektar içerken, aynı zamanda yavrularının veya larvalarının büyümelerine yardımcı olması için polen de topluyorlar.
Çalışma ekibi, sekiz yıl boyunca her arı türünün polen almak için hangi çiçekleri ziyaret ettiğini titizlikle takip etti ve ardından besin içeriklerini anlamak için bu bitki türlerinden polen örnekleri topladı.
Tüm polenler protein, yağ ve karbonhidrat içeriyor. Ancak her polen türü bu makro besin maddelerinin farklı bir karışımına sahip bulunuyor. Bazıları biftek gibi çok yüksek protein, bazıları ise daha çok salata gibi düşük protein içeriyor.
Erken ilkbaharda açan çiçeklerinde daha fazla protein açısından zengin polen bulunurken, yaz sonu çiçekleri daha fazla yağ ve karbonhidrat içeriyor. İlginç bir şekilde, proteindeki bu değişim, arıların mevsim boyunca değişen beslenme tercihleriyle uyumlu bulunuyor.
Bombus arılarında kraliçe arılar, kolonilerini kurmak için ilkbaharda ortaya çıkıyorlar. İlk yavruları için protein açısından zengin polen topluyorlar. Yazın ilerleyen dönemlerinde ise işçi arılar yiyecek arama işini devralıyor ve türlerin yarısı daha az protein ve daha fazla yağ içeren polenlere yöneliyor.
Bir diğer sürpriz sonuç ise, çiçekten çiçeğe protein farklılıklarının beklenenden daha büyük olmasıydı. Bazı çiçeklerde protein, polenin yalnızca %17'sini oluşturuyordu. Diğer çiçeklerde ise protein, toplam polenin %86'sına kadar ulaşıyordu. Diğer bir deyişle arılar protein içeriğine bağlı olarak polen topluyorlar. Günlük diyeti daha polen toplarken düzenliyorlar.