Türkiye’nin önemli bir kısmında kurak ve yarı kurak koşullara uygun tarımsal üretim gerçekleştiriliyor. Yıllık yağışı 400-500 milimetre olan bölgelerde genellikle kışlık hububat yetiştirilirken, yağışı biraz daha yüksek Trakya ve Batı Anadolu’da kıraç şartlarda yazlık ürün de yetiştirilebiliyor.
Son zamanlarda orman yangınlarında anız yangınlarının da etkileri ortaya çıkmaya başladı. Her ne kadar anız yakmak yasak olsa da çeşitli ihmaller sonucu anız kökenli yangınlarda görülebiliyor. Diğer yandan orman içi tarım alanlarında genellikle kuru tarım yapıldığı için, kışlık hububat yetiştirilen bu alanlarda anızlı bırakılan tarlalar orman yangınlarının yayılmasında etkili görünüyor.
Öteden beri imkânı olanlar, buğday ve arpa gibi kışlık ürünleri hasat ettikten sonra patlatma veya pullukla anızı toprağa karıştırarak kurutma çıkartıyordu. Ancak son zamanlar mazotun da pahalı olması nedeniyle kurutma çıkartma işi neredeyse unutuldu. Köy mücavir alanlarında genellikle anızlı bırakılan tarlalar yangınların daha geniş alanlara yayılmasında etkili görünüyor. Hatta köy içlerinde ve çevrelerinde bakımsız bahçeler de yangının yayılmasında etkili olabiliyor.
Tarlayı anızlı bırakma konusunda uzman görüşleri bulunuyor. İşte toprağın sonbaharda ilk yağışlarda erozyona karşı korunması, tarla trafiğinin azaltılması gibi gerekçelerle tarlayı anızlı bırakma taraftarı az değil. Bahçelerde de benzer görüşler bulunuyor. Toprak işlemenin azaltılması gerektiğine dair düşünce az değil.
Ağustos ayı içerisinde yurdun dört bir tarafında meydana gelen yangınlar gösterdi ki, rüzgârın da şiddetli olduğu dönemlerde anızlı alanlarda yangın çok daha hızlı ilerledi. Bu meyanda anızın toprağa karıştırılması yangın önleme ve yangının yavaşlatma amacıyla büyük önem arz ediyor. Diğer yandan kurutma çıkarmanın faydalarını da buna eklemek gerekiyor.
Halk dilinde kurutma çıkartmak olarak bilinen işlem, yangını önlemede büyük öneme sahip. Bunu son zamanlarda çıkan yangınlarda açıkça gördük. Kurutma çıkarmanın esas faydalarının başında organik maddenin toprağa karıştırılması, toprakta hastalık yapan etmenlerin yazın sıcak havalarda popülasyon düzeylerinin düşürülmesi olarak karşımıza çıkıyor. Gerek her yıl hububat ekilen alanlarda, gerekse izleyen üretim sezonunda ayçiçeği gibi yazlık ürün yetiştirilen alanlarda bir sonraki ürünün verimini önemli derecede artırıyor.
Kurutma çıkarmanın normal sürüme göre masrafı az da olsa fazla olabilir. Daha fazla mazot yaktırır. Ancak kök çürüklüğü başta olmak üzere çok sayıda hastalığı önlemede veya azaltmada önemli faydalar sağlıyor. Diğer yandan hem kışlık ürünlerin ekiminde hem de yazlık ürünlerin ekiminde kurutma çıkarılmış tarlayı yeniden sürmek gerekmiyor. Kültüvatör ve diskaro gibi yüzlek toprak işleme aletleriyle ekime hazır hale getirmek mümkün oluyor.
Son çıkan yangınlarda bazı zeytinliklerin de zarar görmesi, toz çapasının ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Tarla temizliği kadar bahçe temizliklerinin de yapılmasında yarar bulunuyor.