Ömrü uzatan unsurlar bilim insanlarının sürekli gündeminde. İstatistik bilimi de sürekli gelişiyor. Hastane kayıtları daha iyi analiz ediliyor. Bu meyanda çay, meyve ve bitter çikolatanın ömrü uzattığına dair güçlü deliller ortaya konuyor.
Çay, meyveler, bitter çikolata ve elma gibi flavonoid açısından zengin çeşitli yiyecekler tüketmenin kronik hastalık riskini önemli ölçüde azaltabildiğine ve hatta daha uzun yaşamaya yardımcı olabildiğine dair önemli bir sonuç ortaya kondu. On yıldan uzun süredir 120.000'den fazla kişiyi izleyen büyük bir çalışma, en büyük sağlık yararlarını sağlayan şeyin sadece flavonoidlerin miktarı değil, çeşitliliğinin de önemli olduğu sonucuna vardı.
10 yıllık bir çalışma, çilek ve bitter çikolata gibi flavonoid açısından zengin yiyecekleri tüketmenin daha iyi bir sağlık için anahtar olduğunu bildiriyor.
Flavonoidler çay, yaban mersini, çilek, portakal, elma, üzüm, kırmızı şarap ve bitter çikolata gibi bitkisel besinlerde daha fazla bulunuyor.
Nature Food dergisinde yayınlanan çalışmada, 40 ila 70 yaş aralığındaki 120.000'den fazla katılımcı on yıldan uzun süre boyunca izlenmiş ve yalnızca yüksek miktarda tüketmenin ötesinde, geniş yelpazede flavonoid tüketmenin daha faydalı olduğu tespit edilmiş.
Çalışmada günde yaklaşık 500 mg flavonoid alımı, her türlü ölüm riskinin %16 daha düşük olmasıyla ve ayrıca CVD, tip 2 diyabet ve solunum yolu hastalığı riskinin yaklaşık %10 daha düşük olmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bu miktar, yaklaşık olarak iki fincan çay ile alınan flavonoid miktarına eşit.
Çalışmayı gerçekleştiren bilim ekibi, geniş flavonoid çeşitliliğini tüketenlerin, aynı toplam miktarı tüketseler bile, bu hastalıklara yakalanma riskinin daha da düşük olduğunu bildiriyor. Sadece çay içmek yerine, çeşitli flavonoid açısından zengin yiyecekler tüketmenin daha yararlı olduğunu ifade ediyorlar. Birçok yiyecek ve içecekte doğal olarak bulunan güçlü biyoaktifler olan diyet flavonoidlerinin daha yüksek oranda alınmasının kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve Parkinson gibi nörolojik rahatsızlıkların gelişme riskini azaltabileceğini belirtiyorlar.
Laboratuvar verileri ve klinik çalışmalara göre, farklı flavonoidlerin farklı şekillerde çalıştığı, bazılarının kan basıncını iyileştirdiği, bazılarının kolesterol seviyelerine yardımcı olduğunu ve iltihabı azalttığı da dikkati çekiyor.
Uzmanlar, flavonoid açısından zengin olanlar da dahil olmak üzere çeşitli renklerde meyve ve sebze tüketmek, daha sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmek için ihtiyaç duyulan vitamin ve besinleri alma olasılığını artırdığını bildiriyorlar.
Sonuçlar, daha fazla çay içmek ve daha fazla çilek ve elma yemek gibi basit ve uygulanabilir diyet değişikliklerinin, flavonoid açısından zengin gıdaların çeşitliliğini ve alımını artırmaya yardımcı olabileceğini ve uzun vadede sağlığı iyileştirebileceğini öne sürerken net bir halk sağlığı mesajı sunuyor.