Hayvanlar öteden beri en önemi terapi aracı olarak kabul ediliyor. İnsanoğlunun ilk evcilleştirdiği hayvanlar arasında kedi ve köpekler geliyor. Bu hayvanlar sadakatleri ile dikkati çekiyorlar.
Özellikle korona salgını döneminde insanların en yakını olmuşlardı.
Terapide yıllardır köpekler önde yer alıyor. Üniversite öğrencilerine, hastalara ve duygusal desteğe ihtiyaç duyanlara stres giderici hizmet sunarak hayvan destekli hizmetler dünyasına hükmediyorlar. Ancak yeni araştırmalar, bazı kedilerin terapi hayvanları saflarına katılmak için gereken özelliklere sahip olabileceğini öne sürüyor. Mırıldanmalarını, nazik kafa vuruşlarını ve sakin tavırlarını terapide kullanmak mümkün oluyor.
Bazı araştırıcılar kedilerin bu tür işler için çok uygun olmadığını ifade etse de bazı kedi ırkları terapide başarılı bulunuyor. Bazı kediler terapi köpekleriyle aynı davranışsal özellikleri sergiliyorlar. Yüksek sosyallik ve insanlarla etkileşime girme istekleri terapi için yeterli görünüyor.
Yapılan bir çalışma, bazı kedilerinin hem insanlarla hem de diğer kedilerle daha sosyal, daha fazla ilgi arayan ve özellikle kucağa alınmaya karşı daha hoşgörülü olduklarını gösteriyor.
Hayvan destekli hizmetler uzun zamandır köpekler tarafından domine edilmiş olsa da kedilerin de bu çalışmalarda etkili olabileceği dikkati çekiyor. Bazı insanlar bir köpeğin coşkulu enerjisinden ziyade bir kedinin sessiz varlığında rahatlık bulabiliyor. Ancak çalışmalar bu amaçla bütün kedilerin uygun olmadığını da gösteriyor. Terapi kedilerinin genellikle bu iş için eğitilmesi gerekiyor. Pendry, Ragdoll veya Maine Coon gibi bazı kedi ırklarının daha sosyal kabul edilebileceği belirtiliyor.
Terapi kedileri, AB ülkelerinde biraz daha öne çıkıyor. Çalışmanın yürütüldüğü Belçika'da kediler, stres giderici ortamlarda potansiyellerini gösterebiliyorlar.
Çalışmanın ümit verici bulgularına rağmen, araştırmacılar terapi kedilerinin ana akım bir seçenek haline gelmesinden önce daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Bu özelliklerin doğuştan mı yoksa deneyim yoluyla mı geliştirildiği ve terapi çalışmasının kedi refahını olumsuz etkilememesinin nasıl sağlanacağı konusunda sorular devam ediyor.
Terapi kedileri günümüzde köpeklerin yerini doldurmasa da eğitilmeleri halinde stres giderici olarak yüksek potansiyele sahip bulunuyor.
İnsanlar şehir hayatında daha fazla stres yaşıyorlar. Stres gidermede antidepresan ilaç kullanımı sürekli artıyor. İlaç kullanımının önüne geçmede kedi ve köpek besleme önemli rol oynuyor. Apartman yaşamı içinde köpek bakımı zor görünüyor. Kediler ev içinde köpeklere göre daha kolay bakımları ile öne çıkıyor. Ancak terapi amaçlı kullanımları için eğitilmeleri gerekiyor. Her ne kadar doğuştan gelen sosyal etkileşim yetenekleri olsa da, köpekler kadar hareketli ve dikkat dağıtıcı olamıyorlar.