Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Hepimiz aynı gemideyiz; bu gemi su alarak batarsa hepimiz boğulacağız” dedi. Günlerdir bu söz tartışılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Hepimiz aynı gemideyiz; bu gemi su alarak batarsa hepimiz boğulacağız” dedi. Günlerdir bu söz tartışılıyor.
Geçekten aynı gemidemiyiz?
Evet aynı gemideyiz, ama geminin bir çok alanı var, mertebesi var, yaşam alanları var. Ayı gemideyiz ama geminin farklı alanlarında yaşıyoruz.
Bu durumu en güzel anlatan film de TİTANİK’tir
Titanik gemisinin batma hikayesini anlatan filmi hemen herkes izlemiştir. Dünyada da en çok izlenen film konumunda. İzlenme rakamlarında en son Tom Cruise’nin başrol oynadığı Top Gun2 filmi geçti.
Neyse biz yine gelelim gemimize.
Türkiye – TİTANİK
Bildiğiniz gibi Titanik gemisinde en alt katta marabalar kalıyor. O sınıftaki insanların üst katta çıkması bile yasaktı. Lordların kaldığı kamaraların bulunduğu alan ise ayrı bir dünya.
Ama baktığınızda hepsi aynı gemide. Peki gemi su almaya başlayınca hepsi mi battı. Tabiki hayır.
Lordların kaldığı kamaralarda yaşayanlar hemen kurtarma botlarla aşağıya indirilip ver çoğu kurtarıldı. Gemi battı ama lordların büyük bölümü kurtuldu. Alt kattakiler ne oldu. Alt katta kalanlar kapılar kilitlendiği için hepsi boğuldu.
Tam da Türkiye’de bu durumda.
Orta sınıf kalmadı, ya asgari ücretle çalışıyorsun ya da çok yüksek paralar kazanıyorsun. Kimisi birkaç maaş alıyor. Huzur hakkı adı altında inanılmaz paralar alanlar var. Hepsi de bizim vergilerimizle ödeniyor.
Ev kiraları almış başını gidiyor. Ev sahipleri gerçekten kira fiyatlarını artırmak için çekiniyorlar, utanıyorlar. Bir evin kirası olmuş bir asgari ücret.
İllerde şehir merkezlerinde hep zenginler artık kalıyor. Evin kirasını asgari ücretin kaç katına çıkmış. Buralarda da aynı lordlar kamaralarında kalanlar kalıyor. Bu gelir adaletsizliği önce giderilmeli. Sonra çıkıp eşitlikten bahsedilmeli.
Devlete çalışanlar ile özel şirketlerde çalışanlar arasındaki maaş farkı da çok arttı. Özel sektörde genelde asgari ücretle çalışılıyor. Ama belediyelere bakın veya devletin diğer kurumlarına bakın en düşüş işçi maaşı bile 10 binlere ulaşmış.
Neden?
Çünkü siyasetçiler kendi cebinde bu paraları vermiyor. Benim senin vergileri ile veriyor. İstedikleri kadar artırırlar maaşları.
 
Sonra Cumhurbaşkanı çıkı diyor ki, “Hepimiz aynı gemideyiz. Batarsak hepimiz batarız”
Evet aynı gemideyiz ama kimileri alt katlarda yaşıyor, kimileri ise lordlar kamaralarında.