İşlenmiş gıdaların kullanımı beyin sağlığıyla ilgili ciddi sorunlar oluşturuyor. Bilim dünyası da bu konuda önemli çalışmalar yapıyor. Bir araştırmada tam yağlı peynir tüketiminin beyin sağlığını olumlu etkilediğini gösteriyor.
Araştırıcılar düzenli olarak yüksek yağlı peynir ve krema tüketen kişilerin, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde bunama geliştirme riskinin daha düşük olabileceğini öne sürüyor.
Yüksek yağlı peynirler, %20'den fazla yağ içeren peynirler olarak tanımlanıyor. Günde 50 gram veya daha fazla yüksek yağlı peynir tüketen insanların, günde 15 gramdan az tüketenlere kıyasla demans riskinin %13 daha düşük olduğu belirtiliyor. Aynı şekilde demans riskinin de %16 daha düşük olduğu ifade ediliyor.
Yüksek yağlı kremalar genellikle %30-40 yağ içeriyor ve çırpılmış krema, çift krema ve kaymaklı krema gibi ürünleri kapsıyor.
Araştırmacılar, İsveç'te 27.670 yetişkinin sağlık ve beslenme verilerini inceleyerek bu özet sonuçlara ulaştıklarını belirtiyorlar. İncelenen bireylerin 3208’ine çalışma sürecinde demans teşhisi konması ve tam yağlı peynir ile yüksek yağlı krema tüketimlerinin diğer bireylere göre çok düşük olması önemli bir sonuç olarak kabul ediliyor.
Araştırmada öncelikli olarak günlük peynir tüketimi incelenmiş. Araştırmacılar, günde en az 50 gram yüksek yağlı peynir tüketen kişileri, günde 15 gramdan az tüketenlerle karşılaştırmışlar. Türkiye’de de üretilen yüksek yağlı çedar peynirinden 50 gram peynir, yaklaşık iki dilim yiyen bireylerin sağlık durumlarını detaylı bir şekilde incelediklerinde, bu gruptakilerin daha fazla peynir tüketenlerde %10 oranında demans gelişirken, daha az peynir tüketenlerde %13 oranında demans gelişimi gözlenmiş. Yaş, cinsiyet, eğitim ve genel beslenme kalitesi gibi faktörler dikkate alındıktan sonra, araştırmacılar daha yüksek peynir tüketiminin genel olarak demans riskini %13 oranında azalttığını tespit etmişler. Daha fazla yüksek yağlı peynir tüketen kişilerin bu tür demansa yakalanma riski %29 daha düşük olduğu sonucuna varılmış.
Araştırmacılar ayrıca, daha fazla yüksek yağlı peynir tüketen kişilerde Alzheimer hastalığı riskinin daha düşük olduğunu belirtiyorlar.
Çalışmada incelenen bireylerin yüksek yağlı krema tüketimi gözden geçirilmiş. Araştırmacılar, günde en az 20 gram yüksek yağlı krema tüketen bireylerin hiç tüketmeyenlere göre bunama riskinin %16 oranında daha düşük olduğunu bildiriyorlar. Çalışmanın sonunda bireylerin günde 1-2 yemek kaşığı yüksek yağlı krema tüketiminin bunama riskini azaltabileceği belirtiliyor.
Çalışmada beyin sağlığını koruyucu etkilerin tüm süt ürünlerinde görülmediği ifade ediliyor. Araştırmacılar, demans riski ile düşük yağlı peynir, düşük yağlı krema, yüksek veya düşük yağlı süt, tereyağı veya yoğurt, kefir ve ayranı içeren fermente süt ürünleri arasında herhangi bir bağlantı bulamadıklarını bildiriyorlar.
Çalışma bulguları, beyin sağlığı konusunda tüm süt ürünlerinin aynı olmadığını gösteriyor. Bununla birlikte yüksek yağlı peynir ve krema tüketimi bunama riskini belirgin bir şekilde azaltıyor. Elbette çalışmanın İsveç’te yapıldığını, diğer coğrafyalarda, farklı beslenme diyetinin uygulandığı ülkelerde benzer sonuçlar alınamayacağını da göz ardı etmemek gerekiyor. Yine de denemenin bir zararı yok.