Çalışanlar için değişmiyor. Ancak hafta sonları geç kahvaltı yapabiliyorlar. Çoğu işyerinde bir kısmı da evinde kahvaltısını erken saatlerde yapıp işine gücüne bakıyor.

Yemek zamanlaması yaşla birlikte değişiyor. Özellikle emekli olunduktan sonra yaşam yavaşlıyor ve kahvaltılar gecikmeye başlıyor. Bilim insanları kahvaltıyı daha geç yemenin depresyon, yorgunluk, uyku sorunları ve artan ölüm riskiyle bağlantılı olduğunu bildiriyor. Yemeklerin ne zaman yendiğinin izlenmesi, yaşlanan yetişkinler için kolay bir sağlık göstergesi sağlayabiliyor.

İnsanlar yaşlandıkça ne ve ne kadar yediği değişmeye başlıyor. Ancak, yemek zamanlamasının sağlıkla nasıl bir ilişkisi olduğu henüz tam olarak bilinmiyor.

Yapılan bir araştırmada yaşlı yetişkinlerde yemek zamanlamalarının değiştiği ve insanların yaşlandıkça yemek yeme zamanlarında kademeli gecikmeler başladığı ortaya çıktı. İşin ilginci geciken kahvaltılarla ölüm risklerinin ilişkileri ortaya çıktı.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünden araştırmacıların da bulunduğu çalışmada, yaşlanan nüfuslar için önemli olan yemek zamanlamasının temel yönleri incelenmiş, belirli kalıpların yaşamın ilerleyen dönemlerindeki sağlık sonuçlarını işaret edip etmediği veya etkileyip etkilemediği belirlenmiş. Araştırma ekibi, İngiltere’de 42-94 yaşları arasında, 20 yıldan uzun süre takip edilen 2.945 yetişkinin kan örnekleri de dahil olmak üzere verilerini analiz etmiş. Yaşlı yetişkinlerin yaşlandıkça kahvaltı ve akşam yemeğini daha geç saatlerde yeme eğiliminde olduklarını ve aynı zamanda her gün yemek yedikleri genel zaman aralığını daralttıklarını bulmuşlar. Elbette bu bulgular beklenen sonuçlar gibi görünüyor. Ancak be gelişmelerle sağlık sorunlarındaki artışın benzeşmesi, yaşlılıkta yemek yemenin düzenli olması gerektiğini de ortaya çıkarmış.

Araştırma sonuçlarında daha geç kahvaltı yapmanın depresyon, yorgunluk ve ağız sağlığı sorunları gibi fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarıyla sürekli olarak ilişkili olduğu görülüyor. Yemek hazırlamada zorluk ve daha kötü uyku da daha geç yemek yemeyle ilişkili bulunuyor. Yarın yapacak bir iş olmayınca uyuma zorunluluğu da ortadan kalkıyor ve düzensiz uyku ile düzensiz kahvaltı saatleri vücudu yoruyor. Özellikle, çalışmada daha geç kahvaltı yapanların ölüm risklerinin artması en önemli sonuç olarak gösteriliyor. Gece kuşu (daha geç uyku ve uyanma saatlerini tercih eden) olmaya yatkın bireyler genellikle daha geç kahvaltı yapıyorlar ve haliyle daha yüksek ölüm riski taşıyorlar.

Öğün zamanlamasının yaşamın ilerleyen dönemlerinde nasıl değiştiği ve bu değişimin genel sağlık ve uzun ömürle nasıl ilişkili olduğu konusunda sınırlı bir bilginin bulunduğunu belirten araştırıcılar, özellikle kahvaltının geciktirilmesiyle birlikte öğün zamanlamasının yaşlı yetişkinlerde hem sağlık sorunları hem de artan ölüm riskiyle bağlantılı olduğunu bildiriyorlar. Buradan hareketle günün en kıymetli öğününün kahvaltı olduğunu, onu da erken yapmanın sağlık açısından önemli olduğunu ifade ediyorlar.