Ülkemizde, kasaplık hayvan statüsü verilen domuzlar için en fazla kesim ve üretim yeri olan iller ile en fazla tüketim yapılan iller sıralanmış...

Ülkemizde, daha çok turistler için domuz kesimi yapılıyor, diye algı oluşturan bir ticaret erbabı grubu da var... Bunların ifadesine göre, domuz  etini turistler tüketiyor;ancak, üretim o kadar çok ki bunun turistler tarafından tüketilmesinin mümkün olmadığı da  ifade edilmektedir...

Burada, büyük zincir marketlerin et satışları için de sıkı bir kontrol gerekir, diye düşünürüm. İnşallah, bu denetimler sıklıkla yapılıyordur, diye işin ne duruma geldiğini pek kestiremiyoruz. Zaman zaman, bazı yerlerde de yapılan denetimlerde domuz etine de rastlanmaktadır... Bu durum kaygılarımızı daha da artırmaktadır...

İnancımız  gereği domuz  eti yemiyoruz ve yenilmesini de kabul etmiyoruz. Burası Müslüman bir ülke. Böyle şeylerin olmasını da tasvip etmiyoruz...

Şimdi, en fazla domuz eti üretilen ve tüketilen illerimiz...

1- Bursa

2-Konya

3- Antalya

4-Muğla

5-Balıkesir

6-Adana

Şeklinde sıralamaktadır...

Bu yoğunluk, bizi  daha fazla düşünceye sevk etmektedir...

Devletimiz hem yerel yönetimlerce hem de genel yöneticiler marifetiyle üzerinde durulması gereken ve sıkı denetimlerin yapıldığı bir süreci başlatmalıdır. Bu işin daha sağlıklı bir işleyiş içinde olması için  sıklıkla takip edilmesi şarttır, diye düşünmekteyiz...Yani, domuz eti barkodlu olarak takip edilmeli ve nerede tüketildiği de ilk mahreç yerine bildirilmeli. Böylece sıkı bir takip yapılmalı...

 

Hem halk sağlığı için hem de kamu yönetimi için devlet, kendi otoritesinin devam etmesi için bu işi daha sıklıkla kontrol etmelidir, diye düşünüyorum...

Bilgi edinmeniz dileğiyle...

**

Düşünmeye, okumaya, yazmaya ve konuşmaya devam et...