Yağlı yiyecek tüketimi yaşlılarda hafıza kaybını artırıyor. Sıçanlar üzerinde yapılan yeni bir araştırma, doymuş yağ oranı yüksek bir diyetin sadece birkaç gün tüketilmesinin yaşlı yetişkinlerde hafıza sorunlarına ve buna bağlı beyin iltihabına yol açabileceğini gösteriyor.
Ohio Üniversitesinden araştırmacılar, genç ve yaşlı sıçanlardan oluşan ayrı gruplara üç gün veya üç ay boyunca yüksek yağlı diyet uyguladılar ve sağlıksız diyetle beslenen deneklerin beyinlerinde ve vücutlarında hızlı değişikliklerin meydana geldiğini tespit ettiler.
Üç ay boyunca yağlı yiyecekler yemek, normal yiyecek yiyenlere kıyasla tüm sıçanlarda metabolik sorunlara, bağırsak iltihabına ve bağırsak bakterilerinde dramatik değişimlere yol açıyor, ancak sadece üç gün yüksek yağ tüketmek herhangi bir önemli metabolik veya bağırsak değişikliğine neden olmuyor. Bununla birlikte, yalnızca yaşlı sıçanlarda ister üç ay boyunca yüksek yağlı diyetle beslensinler ister üç gün beslensinler hafıza testlerinde kötü performansa neden oluyor. Beyinde negatif gelişmeler ortaya çıkıyor.
Sonuçlar, yaşlanan beyindeki beslenmeyle ilişkili iltihabın obezite tarafından yönlendirildiği fikrini ortadan kaldırıyor. Yağlı ve işlenmiş gıdalar obeziteden bağımsız olarak yaşlı bireylerde beyin fonksiyonlarını olumsuz etkiliyor.
Sağlıksız beslenme ve obezite birbirine bağlı görünüyor ama yapılan araştırmada bağımsız tarafları ortaya çıkıyor. Tüm hayvanlarda vücuttaki değişiklikler daha yavaş gerçekleşiyor ve hafıza bozuklukları ve beyindeki değişiklikler obeziteden ayrılıyor.
Kontrol hayvanları ve yüksek yağlı diyetle beslenen genç sıçanlar karşılaştırıldığında, yaşlı sıçanlarda sadece üç gün yağlı yiyecek tüketilse bile iki hafıza tipinin de bozulduğunu gösteren davranışlar görülüyor. Hafıza kaybı üç ay devam eden yüksek yağlı diyette de devam ediyor.
Üç gün yağlı yiyecekle beslenen yaşlı sıçanların beyinlerinde sitokin adı verilen bir dizi proteinin seviyelerinde değişiklikler ortaya çıkıyor. Neticede yaşlı bireylerde bilişsel sorunlar meydana geliyor. Öğrenme fonksiyonları da bozuluyor.
Normal beslenen sıçanlarla karşılaştırıldığında, genç ve yaşlı hayvanlar üç ay boyunca yüksek yağlı diyetle beslendikten sonra daha fazla kilo alıyorlar ve metabolik işlev bozukluğu gösteriyorlar. Ancak genç sıçanların hafızası ve davranışı ve beyin dokuları yağlı yiyeceklerden etkilenmiyor.
Glikoz, insülin ve yağ iltihabı hem genç hem de yaşlı hayvanlarda artıyor. Hafıza testlerinde gençlerde herhangi bir değişikliğin olmaması, yaşlılarda ise hafıza kaybının meydana gelmesi manidar bulunuyor.
Doymamış yağ asidi yönünden zeytinyağı ö sıralarda yer alıyor ve son derece sağlıklı kabul ediliyor. Ancak doymuş yağ asitlerince zengin tohum yağları yaşlı bireylerde hafıza kaybı belirtilerini artırıyor.