Gıdada sahtekarlık hız kesmeden devam ediyor. Milletin ahlakı külliyen bozuldu.
Hırsızlık, sahtekarlık, her türlü düzenbazlık normalleşmeye başladı. Sahte rakıdan onlarca insan hayatını kaybederken, bir yandan da hile katılmadık ne bal ne yağ ne de pul biber kaldı. İnsanın gün içerisinde tükettiği ürünlerden neredeyse oynanmadık gıda ürünü kalmadı.
Memlekette artık çivisi çıkmadık bir yer kalmadı. Hırsızlık, dolandırıcılık, sahtekârlık, cinayet, çocuk istismarı ‘İstikrarlı’ bir şekilde artıyor. Ticaret Bakanı ele geçirilen kaçak malları iki kattan fazla arttığını söylerken gülümseyebiliyor.
Yargı ve adalet sistemindeki zafiyet, yasadışı uygulamaları sanki özendiriyor.
Rutin olarak Tarım ve Orman Bakanlığının yaptığı denetimlerde de gıda üretiminde hile yapan firma sayısı ve gıda ürünü sayısı da ‘İstikrarlı’ bir şekilde artıyor. Geçen sene yapılan denetimlerde, sahtekâr ve sahtekârlık yapılan ürün sayısı 1000’e doğru ilerliyor. Sadece 18 ilde tağşişli ürüne rastlanmamış.
Birçok markada tek tırnaklı etine (at, eşek) rastlanırken, bazı firma ve restoranlarda domuz etine rastlanıyor. Sahte içki yapıp satanlar alenen cinayet işliyor. Eğer iki ilde 100 tonun üzerinde sahte içki yakalandıysa vay memleketin haline.
Bazı zeytinyağı üreticilerinin de taklit ve tağşişe sıklıkla başvurduğu ortaya çıktı. Ayvalık ile ilgisi olmayan 34 tane firma Ayvalık Zeytinyağı satıyor. Çok ilginç. İsim de kullanmayı ihmal etmiyorlar.
Aydın zeytinyağı sahtekarlığında sınır tanımıyor. Sahtekârlar büyük olasılıkla aydın adını kullanıyor. Aydın’da jandarma bir depoda 7 ton tağşişli zeytinyağı buldu. Böylelikle ilde son zamanlarda 50 tondan fazla zeytinyağı olmayan yağa el konuldu.
Kurutulmuş biber üreticileri kırmızı pul biberde boya kullanıyor. Daha birçok kurutulmuş üründe boya kullanımı ne yazık ki artıyor. Üstelik kullanılan boyalar sağlıksız.
Birçok bal üreticisinin de ürünleri her zamanki gibi listeye giriyor. Her denetimde listeye giren firmalar var. Sadece isimleri değişiyor.
Ballarda ağırlıklı olarak früktoz ve glikoz kullanılmış. Nişasta bazlı şeker ballara da giriyor demek ki. Arıya bal yaptıran firmalar da az değil. Üstelik arı yapmış ne var ki diye pişkinlik de gösteriyorlar.
En fazla sahtekârlık yapılan ürünler ise süt ve süt ürünleri. Tulum peynirlerinde bitkisel yağ ve nişastaya, manda yoğurtlarında süt yağı ve harici yağlara rastlanmış. Bazı yoğurtlarda ise jelatin tespit edilmiş.
Bir yandan batan çiftlikler, bir yandan hakkıyla iş yapıp kazanamayan firmalar ve artan sahtekârlıklar.
Memlekette tüketici bilincinin gelişmesi imkânsız görünüyor. Zaten insanın marketten aldığı ürünün sahte olup olmamasını bilmesi son derece zor. Caydırıcı yasal tedbirlerin artırılması gerekiyor. Bunun için sahtekâr sayısını azaltmak gerekiyor. Sahtekarlık yapanlara kesinlikle yatarlı iki yıl hapis ve yedi göbek akrabasına aynı işi yaptırmamak için yasal düzenlemelere ihtiyaç bulunuyor. Sahte rakı satanlara ise cinayete teşebbüs ve bilinçli adam öldürme suçlarıyla yargılamak ve cezalandırmak gerekiyor.