Memleketin yarısı kuraklıktan mustarip görünüyor. Su rezervleri azalıyor. Dünyanın dört bir yanında bilim insanları küresel ısınma sonucu yağış değişikliklerini izliyor ve değişik istatistik modellerle gelecekte meydana gelecek değişimleri tahmin etmeye çalışıyor. İklim değişikliği daha fazla yağışa ve daha yoğun sellere yol açabiliyor.
Avusturyalı bir araştırma ekibi, birkaç saatlik ölçekteki kısa süreli yağış ve sel olaylarının iklim değişikliğinin neden olduğu sıcaklık artışından özellikle etkilendiğini ilk kez ortaya koydular. Daha uzun zaman ölçeğindeki olaylar için ilişkiler karmaşık görünüyor. Yağış rejimindeki değişimler düzenli görünmüyor. Avusturya'da bir asırdan uzun bir süre boyunca toplanan ayrıntılı verilerin kullanılarak yapılan çalışmanın sonuçlarının dünyanın diğer bölgelerinde de kullanılabileceği görünüyor.
İklim değişikliği tüm dünyada su döngülerini etkiliyor. Avusturyalı bilim ekibi 1900 yılından beri Tarım Bakanlığı tarafından kaydedilen verileri incelediklerinde sıcaklığın arttığını ve buna göre yağış rejiminde önemli değişimlerin olduğunu belirtiyorlar.
Yapılan analizler, birkaç saat süren kısa vadeli yağış olaylarının son 30-40 yılda önemli ölçüde arttığını gösteriyor. Bu artış %15 oranında bulunuyor.
Kısa süreli aşırı yağışlar Alpler'in her iki yakasında da eşit derecede güçlü görünüyor. Bu önemli bir sonuç olarak kabul ediliyor. İklimin farklı olduğu iki farklı coğrafi bölgede benzer gelişmelerin olması, benzer gelişmelerin dünyanın diğer bölgelerinde de ortaya çıkabileceğini kanıtlıyor. İklim değişikliğinin neden olduğu sıcaklık artışı yerel olarak kısa süreli ve zamansız daha yoğun yağışa yol açıyor. Bunun temel nedeni kısmen daha sıcak havanın daha fazla nem tutabilmesi. Diğer yandan sıcak hava nemi yukarı itiyor ve daha nemli büyük hava kütleleri oluşturuyor. Ardından hızla soğuyan hava kütleleri aşırı yağış bırakıyor.
Okyanus sıcaklıklarından etkilenen bir iklim süreci olan El Niño gibi küresel hava olayları yağışlar üzerinde çok daha belirleyici rol oynuyor. Bu gelişmeler Akdeniz iklim kuşağında İtalya, İspanya ve Yunanistan'ın bazı bölgelerinde uzun yağış dönemleri kısalıyor. Yağış bir yerde toptancılık yapıyor.
Kısa ve orta vadeli yağış olayları arasındaki bu fark, farklı bölgelerin sellerden oldukça farklı şekilde etkilendiği anlamına geliyor. Daha küçük havza alanlarına sahip daha küçük nehirler, kısa vadeli yoğun yağışlardan güçlü bir şekilde etkileniyor. Bu nedenle, bu nehirlere yakın alanlarda kısa vadeli taşkın riski artıyor. Tuna gibi daha büyük nehirler için durum farklı görünüyor. Bunlar saatlik ölçekte yerel yağışlardan daha az etkileniyor.
Yağışların dar alanlarda yüksek düzeylere ulaşması taşkın vakalarını artıyor. Bu alanda taşkın koruma önlemlerinin de artırılması gerekiyor.