GELİBOLU ve BAHAR GALİ = GÜZEL POLİ= ŞEHİR GÜZEL ŞEHİR

GELİBOLU ve BAHAR
GALİ = GÜZEL
POLİ= ŞEHİR
GÜZEL ŞEHİR
 
GELİBOLU TÜRBELER ŞEHRİ….
 
Mevlevihanesi benzersiz.. Ne diyorlar bu muhteşem esere ?  ;
 
 Mevlevi Asitanesi….!
 
17. Y.Y kurulan Mevlevihane en geniş araziye ve en haşmetli Semahaneye sahiptir.. semahane-türbe ve taç kapıdan ibarettir.. türbelerin en bilinenleri:
 
Hallac-ı Mansur Türbesi
 
Kalender Baba Türbesi
 
Bayraklı Baba Anıt Mezarı
 
Kalafat Mehmet Paşa Mezarı
 
Kaptan-ı Derya Emir Ali Baba Anıt Mezarı
 
Kaptan-ı Derya Hüsamettin Paşa Mezarı
 
Kaptan-ı Derya Güzelce Kasım Paşa Mezarı
 
Dahaaaaa….  Kimler ne büyük zatlar .
 
 
Ahmed i Bîcan ve Mehmed î Bican kardeşler
 
İnzivahaneleri.,
 
Muhammediye kitabının yazarı Yazıcıoğlu Muhammed Efendi.
 
Bu muhterem zatın bir de Ahmed-i Bîcan olarak bilinen kardeşi vardır. Ahmed-i Bîcan hazretleri, aynı zamanda Envar-ül Aşıkın kitabını Farsça’dan tercüme eden zattır.
 
Heryeri çok kıymetli Gelibolu’nun.
 
Gelibolu Kalesi  711 yılında yaptırılmış…
 
Daha sonra Osmanlılar döneminde onarılmış.
 
Şimdilerde Piri Reisi Müzesi’ne ev sahipliği yapmakta.
 
Bir NAMAZGÂH / açık hava camii olan mekân var ki Gelibolu’da Boğaz’a ve Marmara Denizi ‘ ne bakan gezip görmeye doyamıyorsunuz.
 
 
1407 yılında Hacı Paşaoğlu İskender Bey yapmış. Askerlerinin sefere çıkacakları zaman toplu halde burada namaz kılmaları için.
 
      ÖZETLE(
 
   GELİBOLU’NUN tarihçesi Bolayır’da yatan Dedemiz Gazi Süleyman Şah ile başlar. Bolayır kıstağı ile Trakya’ya bağlanan muazzam bir beldenin ıssız türbelerinde yatan Gazi Süleyman Paşa; Osman Gazi dedemizin torunu, kahraman dedemiz Orhan Beyin oğludur.
 
 
“Güzel şehir mânâsına gelen: Gali-Poli- Gelibolu” yarımadaya adını vermiş tam bir evliya beldesi. Türkülere de yansır bu maneviyat:?“Karşıda Gelibolu?Gelibolu yatır dolu…?…………….?Sana söylüyorum yar,?Duâlarım kabul oldu…”
 
  Gelibolu; Fatih döneminde esaslı şekilde tahkim edilmiş daha sonraki dönemlerde Pirî Reisler yetiştirmiş bir denizcilik idare merkezi olarak şöhret kazanmıştır. Gelibolu fetihten sonra Rumeli’nin ilk Paşa sancağı olmuştur.?1915 yılında Gelibolu Yarımadası Çanakkale muharebelerinde bombalanmış ve yer yer tahribata uğramıştır. Düşman çok süfli bir tavırla, askerimiz bu güzergâha yığılsın diyerek, Süleyman Paşa’nın kabrini bile bombalamıştır. Ancak gerçek çıkarmayı Arıburnu taraflarına yapmış, ama Mehmetçik bu aldatma çıkarmalarının cevabını çok başarılı şekilde vermiştir.
 
 
â
 
Dualar eylediğimiz Muhammediye kitabının yazarı Yazıcıoğlu Muhammed Efendi Çilehânesi