2022-2023 eğitim öğretim yılının, 12 Eylül 2022'de başlayan ve 20 Ocak'ta sona eren birinci döneminin ardından okullar 6 Şubat'ta açılacaktı. Ancak, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te yaşanan ve bölgedeki pek çok ili etkileyen depremler nedeniyle eğitim-öğretim faaliyetlerine 20 Şubat'a kadar ara verildi. Verilen ara dün sona erdi ve deprem bölgesi dışındaki 71 ilde, okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki öğrenciler, ders başı yaptı.  Bölgede ki depremin Tüm Türkiye’de etkili olması sebebi ve haricinde Öğretmenlerin de deprem bölgesinde gönüllü olmaları nedeni ile ders zili iki hafta geç çaldı. Tatil heyecanının sona ermesi ile Çanakkale’de ders illeri yeniden çaldı ve öğrenciler okullarına geri döndü. İki haftalık gecikme ile açılan okullarda eğitim burukta olsa devam edecek. 2020 yılında virüs pandemisi 2021 yılında okullar aralıklara açık kalmıştı sürekli kapandı.  Salgının etkisini kaybetmesi ile 2022 yılında dersler yüz yüze yapıldı. 2023 yılı eğitim öğretiminin ilk  yarıyıl tatili ise 20 Ocakta gerçekleştirilmişti ve milyonlarca öğrenci tatile gitmişti.  Çanakkale’de de 83 bin 689 öğrenci karne heyecanı yaşayarak tatile çıkmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı okula dönüş tarihini ise 6 Şubat olarak belirlemişti. Türkiye’de milyonlar, Çanakkale’de ise  8 bin 400 okul öncesi, 24 bin 700 ilkokul, 23 bin 376 ortaokul,  27 bin 213 ortaöğretim öğrencisi okulların açılması heyecanla bekledi. Ancak Kahramanmaraş’ta tam da okulların başlayacağı 6 Şubat’ta  tüm ülkeyi sarsan asrın felaketi 9 saat arayla iki büyük deprem meydana geldi.  Depremden 10 ilin etkilemesi ile Eğitime de iki hafta daha ara verildi.
 
Deprem Bölgesinde İse Mart'ta Başlayacak 
Depremden etkilenen illerdeki eğitim-öğretime de yardım ve barınma ihtiyacına yönelik faaliyetlerin yürütülmesi ve hasar tespit çalışmalarının şubat ayı sonuna kadar tamamlanmasının beklenmesi nedeniyle 1 Mart itibarıyla başlatılması için planlama yapılıyor. Bu illerde yapılan tespitler sonucunda, uygun görülen okullarda, il, ilçe ve okul temelli verilecek kararlara göre eğitim öğretim faaliyetlerine başlanacak. Bu doğrultuda ilgili valiliklerce gerekli tedbirler alınacak. Afet bölgesinde öğrenim gören öğrenciler, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılının ikinci döneminde devamsızlıkla ilgili hükümlerden muaf tutulacak. Ayrıca depremin yaşandığı 10 ilden diğer illere nakil olan öğrenciler de devamsızlıkla ilgili hükümlerden muaf tutulacak. Ayrıca deprem nedeniyle Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilen illerdeki ortaokul ve lise kademelerindeki öğrenciler istemeleri halinde, ülke genelindeki okul pansiyonlarına doğrudan parasız yatılı olarak yerleştirilebilecek.  
 
YKS VE LGS'DE DÜZENLEME
Depremler nedeniyle YKS ve LGS sınavlarına ilişkin de kararlar alındı. Bu yıl yapılacak Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında merkezi sınava katılacak öğrenciler 8'inci sınıfa ait sınava esas derslerin, ilk dönem sonuna kadar işlenen, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (2023-YKS) katılacak öğrenciler ise 9, 10 ve 11'inci sınıflara ait sınava esas derslerin tamamı ile 12. sınıfa ait sınava esas derslerin ilk dönem sonuna kadar işlenen konu, kazanım ve açıklamalarından sorumlu olacak. 
 
OKULLARDA PSİKOSOSYAL DESTEK ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR
Afet bölgesi illeri ve afetten doğrudan etkilenmeyen diğer illerde uygulanmak üzere Psikososyal Destek Eylem Planı hazırladı. Plan ile başta depremden doğrudan etkilenen iller olmak üzere tüm öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik yürütülecek psikososyal destek çalışmalarına ilişkin tüm süreçler aşamalandırıldı. Yürütülecek çalışmalarda kullanılacak dokümanlar, "orgm.meb.gov.tr" adresinde yayımlandı. Psikososyal Destek Eylem Planı kapsamında, depremin etkilediği 10 ilde MEB tarafından görevlendirilen rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlardan oluşan psikososyal destek ekipleri tarafından, psikolojik ilk yardım programı (PİY), öğrenci, öğretmen ve ailelere yönelik olarak uygulanmaya başlandı. Bu çalışmalar, 1 Mart 2023'e kadar devam edecek. Ayrıca deprem bölgesi illerinden nakledilerek diğer illere yerleştirilen öğrenci, veli, öğretmen ve diğer bireylere yönelik, okulların kapalı bulunduğu süre içerisinde il ve ilçe psikososyal destek ekiplerince başlatılan PİY çalışmaları sürüyor.   Rehberlik ve araştırma merkezleri tarafından sorumluluk bölgelerindeki rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlara, 16-17 Şubat 2023'te, "Deprem ve Yas Psikoeğitim Programları" ile öğretmen-veli oturumları hakkında uzaktan bilgilendirme toplantıları yapıldı. Eylem Planı'nda yer alan ikinci aşama çalışmalara ait "Deprem-Öğretmen Oturumu" yarın öğretmenlere, "Deprem-Veli Oturumu" ise 21-22 Şubat 2023 tarihleri arasında rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar tarafından velilere uygulanacak. Oturumlarda, kaygı ve stres farkındalığı, bunlarla olumlu başa çıkma gibi temalardan oluşan içerikler yer alıyor.    
 
Bünyamin Nami Tonka