Kamuda tasarruf tedbirleri kararı alınırken, GESTAŞ’ta önemli bir karar alınarak yönetim kurulu üyelerine verilen huzur hakkı kaldırıldı. Bir önceki yönetimin yaptığı yanlış yatırımlar ve gereksiz harcamalar nedeniyle büyük zarara uğratılan GESTAŞ’ta huzur hakkı adı altında yıllarca yönetime ciddi miktarda para veriliyormuş.  

 

Tamamı İl Özel İdaresi’ne ait olan GESTAŞ, 7 hata, 16 iskelede, 17 sayıda gemiyle, Çanakkale Boğazı, Gökçeada, Bozcaada ve Güney Marmara hattında, hizmet veriyor. Kurulduğu 2006’dan itibaren büyüyerek sürdü. Bu yükselme Ocak 2020’de Çanakkale dışından Mahir Sevinç getirilmesine kadar devam etti. O günlerde İthal Müdür olarak anılan Sevinç’in gelmesi ile GESTAŞ’ta işler bozulmaya başladı. Kasasında da büyük bir para bulunan şirkete yönetici olarak gelen Müdür Sevinç döneminin hemen başında kasa boşalmaya başladı ve gemiler bir bir arızalandı ve vatandaşlar denizlerde ölümlerden döndü.

GESTAŞ’ta işlerin yolunda gitmediği daha görevinin ilk yıllarında bariz biçimde ortaya çıktı. Şirkette işlerin bozulmasının nedenleri ise görevden ayrılması daha net ortaya çıktı. Sevinç 2020 yılından geçen genel seçimlere kadar şirketi yönetti. Genel seçimlerde AK Parti’de milletvekili aday adayı olmak için istifa edip gitti ve bir daha gelmedi. Sevinç’in gitmesi ile beraber GESTAŞ’a yapılan yanlışlar da bir bir ortaya çıkmaya başladı.

 

Bir yandan GESTAŞ’ı borç üstüne borç içine sokan Sevinç, diğer yandan yıllardır Çardak ile Gelibolu arasında hizmet veren GEL-ÇAR şirketine yaptırım uygulatırdı. Ortaklarından bazılarının gemilerini aldı, Gelibolu rampasında yaptırım uygulandı. Tüm bu baskılara GEL-ÇAR boyun eğmeyince, Çardak iskelesi kapatıldı ve bu şirketin faaliyetlerine son verildi. Şirketin devre dışı kalması ile çok sayıda çalışan da işsiz kaldı.

 

VOLKAN USLU 40 MİLYON TL İLE BIRAKTI

Hasan Yürükçü’nün GESTAŞ’a kazandırdığı yükseliş ivmesini, 2016 yılında yerine gelen yine Çanakkaleli olan Volkan Uslu daha da yukarı taşıdı. Uslu döneminde de şirket hem kasasını doldurdu hem de ulaşımı sorunsuz şekilde yürüttü. Uslu’nun Çanakkale’ye ve şirkette kazandırdığı en büyük avantaj ise dolar üzerinde GESTAŞ’a kiralanan 4 büyük geminin kiraları doların yükselmesi ile artınca bunu dava açarak TL’ye çevirdi. Bu operasyon, şirkete büyük kazanç sağladı. Bu yüzden şirketin kasası da gün geçtikçe dolmaya başladı. Görevde kaldığı 4 yıl boyunca Uslu, 16 milyon TL nakit ve evrensel fon gelirleri ile 40 milyon TL’lik kasa ile görevi bıraktı.

 

PARA BİTTİ BORLÇ İÇİNDE BIRAKILDI

Volkan Uslu’nun istifasının ardından Ocak 2020’de Çanakkale dışından Mahir Sevinç getirildi. O günlerde İthal Müdür olarak anılan Sevinç’in gelmesi ile GESTAŞ’ta işler bozulmaya başladı. Sevinç, gelir gelmez ilk iş olarak borçlanmak için İl Genel Meclisi kapısında beklemek oldu. Kasasında nakit 16 milyon ve genelde 40 milyon TL para ile şirketi devir alan Sevinç’in kısa sürede sınırsız borçlanma için İl Genel Meclisi’ne başvurması çok tartışmıştı. O dönem İl Genel Meclisi çoğunluğu o dönem CHP’de olduğu için meclis üyeleri izin vermedi. İl Genel Meclisi Başkanlığının daha sonra AK Parti’ye geçmesi ile GESTAŞ’ta yanlış yatırımlar peş peşe geldi.

 

YANLIŞ YATIRIMLAR VE YÖNETİM GESTAŞ’I ZORA SOKTU

GESTAŞ’ın bağlı olduğu İl Özel İdare’deki İl Genel Meclisi Başkanlığı ve meclisteki üye çoğunluğunun değişmesi ile GESTAŞ’ta denetim de azaldı. Bu değişimle rahatlayan Müdür Sevinç, yanış yatırımlarla şirketin grafiğini daha da düşürdü. 15 ay gibi kısa sürede 8 eski gemi alındı. Bu gemiler, tershanelerde büyük paralar verilerek yeniden boyanarak yeniymiş gibi hatlara sokuldu. Bunun sonucunda da arızalar peş peşe geldi ve vatandaşların hayatı tehlikeye girdi.  

 

YÖNETİM SES ÇIKARMADI

Sevinç, Çanakkale’ye bunları yaparken ne kendi yönetimi, ne Çanakkale’nin ileri gelenleri de siyasetçiler de hiç ses çıkarmadı. Hep arkasında büyük güç olduğu belirtildi ve yanlışlarına ses çıkarılmadı. O dönemde ses çıkarmayan yönetimin GESTAŞ’tan huzur hakkı adı altında para aldığı da yeni alınan kararla ortaya çıktı.

 

HUZUR HAKKI KALDIRILDI

GESTAŞ yönetiminde yıllardır Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu da yer alıyordu. Semizoğlu yaptığı açıklama ile GESTAŞ yönetimine verilen huzur hakkının tasarruf tedbirleri çerçevesinde kaldırıldığını duyurdu. Semizoğlu’nun yaptığı açıklama şöyle; “Hazine ve Maliye Bakanlığımızca açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında alınan kararları yerinde ve doğru alınmış kararlar olarak görüyoruz.

Paket’in öncelikle verimliliği esas alması, izleme ve denetleme sonrasında raporlama ile birlikte idari yaptırım ve para cezası sistemi getirmesi, paketin uygulanabilirliği açısından bizlere güven vermiştir, inandırıcı olmuştur.

Enflasyonla mücadele tüm kesimlerde yapılırsa, sorumluluğu her kesim paylaşırsa amacına ulaşır ve başarılı olur.

Bu kapsamda Çanakkale’mizin güzide şirketi GESTAŞ A.Ş. Yönetim Kurulu tarafından oybirliği ile alınan kararı da takdirle karşılıyoruz. Sayın Valimizin önerisi ile GESTAŞ Yönetim Kurulu üyelerine ödenen huzur hakları son toplantıda kaldırıldı. Tüm kamuoyunun bildiği gibi;  Yönetim Kurulu Başkanı olarak Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nı temsilen görev aldığımız GESTAŞ’ta hiçbir zaman huzur hakkını almadık ve para doğrudan burs fonumuza aktarıldı. Son beş altı yıldır kuruluş ve hizmet amacı dışında yüklenen yüklerden dolayı mali açıdan zaten zor durumda olan güzide şirketimiz ayda bir yapılan toplantılar için de ciddi miktarda huzur hakkı ödüyordu. “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” için yerelden somut bir örnek olarak bu başlangıç çok kıymetlidir. Sayın Valimize bu hassasiyeti için teşekkür ediyoruz ancak şahsım adına belirtmek isterim ki, bu kararın çok daha önceden alınmış olmasını dilerdim.

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nin enflasyonla mücadeleye katkı sağlayacağına olan inancımızla hayırlı ve başarılı olmasını diliyorum.”

 

Mehmet Güler