İlimizde 2018 yılında 200 bin dekar alanda sebze, 570 bin dekar alanda meyve üretimi yapıldı. Bu alanlarda yaklaşık 929 bin 733 kg katı ve 554 bin 957 litre sıvı Zirai mücadele ilaçları (pestisit) kullanıldı.  İlimizdeki zirai mücadelede bitki koruma ürünleri kullanıcıları tarafından ambalaj atıkları rastgele çevreye bırakılmakta, yakarak imha edilmekte, toprağa gömülmekte veya evsel katı atıklarla atılmaktadır
Zirai İlaç Atıklarının Toplanarak Geri Dönüşüm / Geri Kazanım Projesi kapsamında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Çanakkale İl Özel İdaresi, ilgili belediyeler ve köy muhtarlıkları ile birlikte, Bayramiç’in 13 köyü ve 4 mahallesinden oluşan 17 yerleşim birimi pilot olarak belirlendi. Bu örnek proje kapsamında belirlenen 17 yerleşim biriminde uygun olan yerlere sızdırmaz, galvanizli, özel yapım toplam konteynerler yerleştirilmiş olup, uygulama başarı ile devam etmekte ve projenin Çanakkale İl Geneline yaygınlaştırılması planlanıyor. Pestisit kullanım miktarı yağış gibi meteorolojik koşullara bağlı olarak değiştiğinden yağışın bol olduğu senelerde İlimizde yaklaşık 2bin tona yakın pestisitin kullanılabileceği öngörülmektedir. Böyle bir durumda ise 240 ton ile 270 ton arasında geri dönüştürülebilen plastik ambalaj atığı oluşacak.

Çanakkale’nin tamamında devreye sokmak istedikleri bir çalışma olduğunu dile getiren Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya, “Çevre ve Şehircilik geliştirdiği bir projedir. Bizim de bu proje için ciddi taleplerimiz olmuştur. Bu projenin amacı tarımda ciddi bir şekilde zehir kullanılıyor. Bu ilaç kutuları ilaç yapılan bölgelerde ki etrafa atılıyor. Çevreye atıldığı anda da bölgede yaşayan canlılar bu ilaç kutuları ile temasa geçiyor. Dolayısıyla çevreye ciddi bir şekilde olumsuz etkisi oluyor. Doğal hayatı korumak, çevreyi korumak daha iyi bir çevre oluşması için ciddi bir şekilde iyi niyetle geliştirilmiş bir projedir. Sularımızın daha temiz kalabilmesi için, çevrede ki canlıların bu tarzda kimyasal atıklardan ve ilaçlardan etkilenmemesi adına geliştirilmiş bir projedir. Çanakkale’nin tamamında devreye sokmak istediğimiz bir çalışmadır. Eğer devreye sokulduktan sonra üreticilerde bu projeye sahip çıkarlarsa ciddi şekilde çevreye fayda sağlamış olacaklar. Dolayısıyla önümüzde ki günlerde projenin hayata geçirilmesi ile birlikte köylerde tanıtımı olacak. İnşallah başarılı olur” dedi.

Damla Şener Okdaş