Çanakkale şehir merkezinde hizmet veren bazı kamu binaları depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile yıktırıldı. Yıktırılan binaların yerine ne yapılacağı belirsizliğini korurken, boş kalan alanları vatandaşlar otopark olarak kullanıyor. Ücretsiz olan bu alanlar, kentin otopark sorununa da şimdilik çare oldu. Alanın iyi düzeltilmemesi nedeniyle de parklar arap saçına dönmüş durumda.

 

Son yıllarda Çanakkale’de hiç beklenmedik halde birçok kamu binası peş peşe yıktırıldı.  İlk yıktırılan binalardan biri Atatürk Caddesi üzerinde bulunan 18 Mart Stadı’nın karşısında yer alan Defterdarlık binası. Defterdarlık kiraladığı binaya taşınınca yıllarca boş kaldı bu bina. Sonra alemcilere mekan oldu. Hberler yapılınca burası yıktırıldı. Bina yıkım sırasında çok sağlam olduğu ortaya çıktı ve yıkımı da zor yapıldı. Alan boş kalınca vatandaşlar da otopark olarak kullanmaya başladı.

 

KIZ MESLEK LİSESİ ALANI

Halk Bahçesi’nin yanında bulunan ve şehrin en merkez yerinde yer alan Nedime Hanım Kız Meslek Lisesi, kentin en eski lisesi. Bu lise de yıllar önce aynı şekilde depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile yıktırıldı. Yerine ne yapılacağı merak edilirken, geçen süre içinde hiç bir şey yapılmadı. Burasını da boş bulan vatandaşlar otopark olarak kullanmaya başladı. Şimdi Çanakkale merkezde bulunan alan ücretsiz olarak otoparka çevrildi. Şehir merkezinde en büyük sorun olarak teşkil eden otopark sorunu, bu alanla beraber bir nebze olsun giderilmiş oldu.

 

EMNİYET YERİ DE PARK OLDU

Şehir merkezinde en son yıkılan alan ise emniyet binası oldu. Cumhuriyet Meydanı arkasında bulunan bina, yıllarca hizmet verdi. Bu binanın da ihtiyaca cevap vermediği ve depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile yıktırıldı. Bir süre önce yıkımı tamamlanan alan, iyice düzeltilmeden öylece bırakıldı. Zemin kısmında halan demirlerin uçları dışarıda gözüküyor. Kesici delici çok sayıda malzemenin olduğu alanı da boş bulan vatandaşlar otoparka çevrildi. Ücretsiz olarak vatandaşlar araçlarını park ettiği alan düzgün park yapılmadığı için de adeta arap saçına dönmüş durumda. Rüzgarlı havalarda burası toz toprak içinde kalıyor. Bu alanın da park olarak kullanılması ile  beraber şehir merkezinde park sorunu büyük ölçüde giderildi.

Öte yandan eski Carrefour yıkıldı ve yerine yeni bir yapının yapılması bekleniyor. Şimdilik ise eski Carrefour alanı da ücretsiz bir şekilde kentin göbeğinde otopark alanı olarak kullanılıyor. Belediye bu alanı düzeltip biraz daha düzgün halde park olarak açtı. Eski cennet otoparkı alanında da inşaat çalışması nedeniyle park kapatılmıştı. Buradaki inşaat da yarıda kalınca ve müteahhidi batınca, bu alanı da belediye doldurarak otoparka dönüştürdü.

 

Tuba Demirtaş