Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklandı. Program kapsamında yeni araç satın alma ve kiralama yapılmayacak, yeni hizmet binası alımı ve yapımı durdurulacak, kamuda personel servisi hizmeti bitecek. Bunun gibi çok sayıda madde bulunuyor. Bu alınan tedbirlerin Çanakkale’ye uğrayıp uğramayacağı merak ediliyor.

 

Türkiye tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden biri yaşıyor. Emekli maaşının 10 bin TL olduğu, ev kiralarının 20 bin TL olduğu bu dönemde vatandaşlar isyan ediyor. Türkiye’nin bu duruma gelmesinden en çok kamunun israf, yap işlet devret modeli ile yapılan işletmeler, kamuda araç saltanatı, ballı birden fazla maaş, kamunun büyük israfı gibi çok sayıda madde sıralanabiliyor. Bu yanlış uygulamalar nedeniyle devlette para kalmadı, şimdi tasarruf zamanı.

Bu sorunu ortadan kaldırmak için uzun süreli bir tedbir uygulanacak. Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklandı.

Alınan tedbirlerin ana başlıkları şöyle;

 

* Yeni araç satın alımı 3 yıl durduruldu.

* İzin dışında yabancı araç alımı süresiz durduruldu.

* İhtiyaç fazlası olan tüm araçların satışı başlatıldı.

* Toplu taşıma olan yerlerde kamuda personel özel servisi sonlandırılacak.

* Yeni bina alımı ve yapımı 3 sene durduruldu.

* Yeni bina kiralamak süresiz durduruldu.

* Sosyal tesis yapımı, alımı ve kiralanması süresiz olarak durduruldu.

* 3 yıl boyunca kamuda emekli olanlar kadar yeni personel alınacak.

* Kamuda çalışanlar artık sadece tek bir yerden maaş alacak.

* Yönetim kurulu üyelerine üst sınır maaşı gelecek. Maaşın üst sınırını geçenlerin ücreti devletin kasasına girecek.

 

ŞANAKKALE’DE BİNA İSRAFI ÇOK

Hükümet bu konuda tedbir alırken, Çanakkale’nin bu tedbirlere uyup uymayacağı merak ediliyor. Bunun merak edilmesinin sebebi ise şimdiye kadar Çanakkale’de kamudaki israf. Çok ihtiyaç olmadığı halde Çanakkale’de kamuya ait bir çok bina yıkıldı. Bunların başından defterdarlık geliyor. Yıllar önce defterdarlık binası yıkıldı ve kurum kiralık bir binaya taşındı. Bu süreçte binada öyle kaldı. Eleştiriler üzerine 18 Mart Stadı karşısındaki bina yıkıldı. Yıkım sırasında binanın ne kadar güçlü olduğu da ortaya çıktı. Bu yönde çok eleştiri yapıldı ama olan oldu ve bina yıkıldı. Yeri ise şimdi otopark olarak kullanılıyor. Defterdarlık da yıllardır kira veriyor.

Bir diğer kurum ise Adliye. Yıllarca iskele bölgesinde bulunan adliye binası birçok sebep gösterilerek yeni bina yapıldı. Çevre yolunun üst kısmına bulunan alana yapılan büyük binaya kurum taşındı ama eski bina öylece kaldı.

Bina israfına sebep olan bir diğer kurum ise Çanakkale Emniyet Müdürlüğü. Bu müdürlük için de birçok bahane üretilerek yeni bina yapıldı ve emniyet bu lüks binaya taşındı. Eski bina da yıkıldı. Şimdi vatandaşlar otopark olarak kullanıyor. Türkiye’de kamu kurumları bakımında betona en fazla yatırım yapan şehirlerden biri Çanakkale. Çanakkale’de insanların çalışabilecekleri, üretim yapacakları işletmeler yerine kamu binalarına yatırım yapılıyor.

ARAÇ SALTANATI SON BULACAK MI?

Birçok yerde olduğu gibi Çanakkale’de de araç saltanatı çok fazla. Daha önce haberlere konu olduğu gibi bazı müdürler, kurum araçları ile tatile gittiler. Bazı müdürler, kurum araçları ile çocuklarını okullara ve etkinliklere gönderiyor. Bazı yöneticiler makam aracı ile evlerine su bile taşıyor, köpeklerine mama gönderiyor. Kurum araçları kiralık olduğu için resmi plaka bulunmuyor. Bu yüzden çok rahat görev dışında özel işlerde kullanılabiliyor. Bu tedbirler ile buna son verilip verilmeyeceği merak ediliyor.

KURUMLAR MERCEK ALTINDA OLACAK

Bu alınan tedbirlere belediyelerin de uyması gerekiyor. Konaklama ve ikram giderleri adı altında kurumlarda ne kadar çok israf yapıldığı ise herkes tarafından biliniyor. Alınan tedbirlerden sonra bu sorunların ortada kalkıp kalmayacağını zaman gösterecek. Bunlara ek olarak kanunlar dışına çıkılarak ihale yapılmadan doğrudan temin yöntemi ile yapılan alımların da kesilip kesilmeyeceği yine zaman gösterecek.

 

Bünyamin Nami Tonka