Mestan Tepe, Sülecik, İsmailoğlu Tepesi, Aşağıda Bombatepe, Kayacık Ağılı savaşları devam ediyor.

Mestan Tepe, Sülecik, İsmailoğlu Tepesi, Aşağıda Bombatepe, Kayacık Ağılı savaşları devam ediyor. Ben 6-7 Ağustosta başlayan ve devam eden savaşın 21 Ağustos'ta taçlandığını ifade ediyorum. Olayı birbiriyle bağlantılı devam eden bir süreç olarak görmek gerekir. Verdiğim tarihler doğrudur. Savaş Alanı da bizi doğrular. Bazı yayınların farklı değerlendirmesini de bir bakış tarzı olarak kabul ederim.
……….
Yine Anafartalar,
Metin Sertbaş kardeşimin bazı tespitleri.
Meraklısına...
 Arıburnu Cephesi / Sarı Bayır Harekâtı / 2.Gün / Kocaçimentepe Muharebesi / Osmanlı Hazırlıkları: Kocaçimentepe’de ise Mustafa Kemal Bey’in sevk ettiği tabur bölgeye ulaştıktan sonra 9. Tümen’in 64. Alayı da onlara katılmıştır.
Gerek Kocaçimen Tepesi’ne, gerekse Conkbayırı’na ulaşan bu birliklere, gece cephanesini tüketerek sırtlara doğru çekilen askerler de parça parça katılmaktadır.
Kocaçimen Tepesi'nde taarruzun ilk günkü dalgası bu şekilde durdurulmuştu. Ancak Anzak Kolordusu'nun sağ taarruz kolu, Conkbayırı yönündeki taarruzunu yenilemiştir. Saat 09:00’da Birleşik Donanma’nın yoğun topçu ateşi, bir saat boyunca Conkbayırı’nı hallaç pamuğu gibi atmıştır. Saat 10:30’da General Johnston komutasındaki Anzak sağ taarruz kolunun iki tugayının (savunmanın üç katı bir kuvvetle) taarruza kalkmıştır. İlk taarruz dalgasını oluşturan üç bölük 100 metreden az ilerleyebilmiş, yoğun ateş altında 250 erat ve subayını kaybederek geri çekilmek zorunda kalmıştır. Bu durum üzerine taarruz durdurulmuştur. Sağ Taarruz kolu komutanı General Johnston, harekât komutanı General Godley’e gönderdiği raporda, hava kararana dek ileri bir harekât yapılmasına olanak olmadığını bildirmiştir.
Seddülbahir Cephesi komutanı Vehip Paşa'nın bölgeye sevk ettiği 4. Tümen'in öğle saatlerinden itibaren parça parça bölgeye ulaşmasıyla savunma pekiştirilmiştir. Tümen komutanı Yarbay Cemil Bey, Conkbayırı'ndaki Osmanlı kuvvetlerinin komutasını üzerine almıştır.
General Liman von Sanders, Güney Grubu ve Anadolu Grubu bünyesindeki ihtiyat kıtalarının derhal Anafartalar bölgesine kaydırılması emri verirken Saroz Grubu’nun iki tümeninin Saroz Grubu Komutanı Albay Feyzi Bey komutasında bölgeye hareket ettirmiştir.
Sarı Bayır Harekâtına katılan Anzak 2. Tümen’inin 10 Ağustos 1915 tarihine kadarki harekâtları, Conkbayırı ve Kocaçimen Tepesi’ne ard arda girişilen taarruzlardır. Conkbayırı, kısa bir süre için Anzak kontrolüne geçiş, ardından Osmanlı karşı taarruzlarıyla yeniden alınmıştır. Kocaçimen Tepesi ve Besim Tepe’deki Osmanlı savunması taarruzları püskürtmüştür.