Arkadaşımız Abdülkerim Zengin'in yazısı... Bilgi edinmeniz dileğiyle...

Arkadaşımız Abdülkerim Zengin'in yazısı...
Bilgi edinmeniz dileğiyle...
 
29 NİSAN 1916
KUT’ÜL AMARE ZAFERİ
 
ÇANAKKALE ‘DEN SONRA EN BÜYÜK
ZAFERİMİZ.
 
İngiliz tarihçi James Morris in “ Britanya askeri tarihinin en aşağılık teslimi” diye tanımladığı kut’ül amare savaşı, Dicle nehri kıyısındaki kut şehrinde bulunan İngilizlerle Osmanlı ordusu tarafından kuşatıp ele geçirilmesi ve İngiliz birliklerinin tamamının esir alınmasıyla tamamlanmıştır.
Tümgeneral Towshend komutasındaki 6. İngiliz Hint tümeni 22-23 Kasım 1915 te Bağdat’a ilerlerken Selman ’ı pak muhaberesini kaybedip geri çekildi ve kut kasabasına sığındı.
Nurettin paşanın birlikleri kut’u 27 Aralık’ta kuşattı.İngilizler kutu kurtarmak için general Aylmer, Tigris kolordusuyla hücuma geçti ancak 6 Ocak şeyh saad muharebesinde 4000 askerini kaybederek geri çekildi. Bu muharebede geri çekilme emrini veren 9. Kolordu komutanı albay sakallı Nurettin paşa görevinden alındı. Yerine Halil paşa getirildi.
İngiliz ordusu 13. Ocak 1916 da Vadi muharebesinde 1600,21 Ocak’ta 700 asker kaybıyla geri püskürtüldü. Mart başında tekrar taarruza geçen ingiliz ordusu 8 Mart 1916 da sabis mevkisinde albay Ali İhsan paşa komutasındaki 13. Kolorduya hücum etti 3500 asker kaybıyla geri çekildi. Bu yenilgiden dolayı general Aylmer azledildi.
19 Nisan 1916 da tifüsten ölen Goltz paşa’ nın yerine 6. Ordu komutanlığına Halil paşa getirildi. 29 Nisan da kut’u kuşatarak ingiliz ordusunu teslim aldı. General Towsshand serbest kalma koşuluyla Halil paşaya bir milyon ingiliz parası teklif etti fakat kabul edilmedi.
İngilizler Çanakkale de aldıkları ders ve tecrübeyi bir kere daha aldılar.
Zafer’in ardından Halil paşa 6. Orduya yayınladığı mesajda “ Orduma: Arslanlar, bütün Osmanlılar’a şeref ve şan, ingilizlere kara meydan olan şu kızgın toprağın güneşli semasında şehitlerimizin ruhları sevinçle gülerek uçarken, bende hepinizin pak alınlarından öperek cümlenizi tebrik ediyorum.
Ordum gerek kut karşısında ve gereksa kut’u kurtarmaya gelen ordular karşısında 350 subay ve 10 bin asker şehit vermiştir. Fakat buna karşılık bugün kut’ta 13 general 481 subay 13300 asker teslim aldık . Teslim aldığım orduyu kurtarmaya gelen ingiliz kuvvetleri 30000 zayiat vererek geri gitmişlerdir. Şu iki farka bakınca, cihanı hayrete düşürecek kadar fark görülür. Tarih bu olayı yazmak için kelime bulmakta müşkülata uğruyacaktır işte Osmanlı sebatının ingiliz inadını kırdığı birinci Zafer Çanakkale de ikinci Zafer’i burada görüyoruz”
18. Kolordu komutanı albay Kazım Karabekir de” Tarihimizin 200 seneden beri yad etmediği böyle bir zaferi bize lütfeden Cenab-ı Allah’a şükredelim”
Kut’ül Amare Zafer’i 1952 yılına kadar bayram olarak kutlanıyordu.Ne yazı ki NATO ya girmemizden dolayı kaldırıldı