1914 yılında Avrupa ,ardından da dünya kendisini bir savaşın içinde buldu. Bahane, Avusturya veliahdinin, bir sırp tedhişçi tarafından vurulmasıydı. Ama esas sebebi bilen yoktu.

"1914 yılında Avrupa ,ardından da dünya kendisini bir savaşın içinde buldu. Bahane, Avusturya veliahdinin, bir sırp tedhişçi tarafından vurulmasıydı. Ama esas sebebi bilen yoktu. Sonradan İtalya ve Fransa'nın sömürgecilik ihtirasına, Almanya'nın ortaklık arzusu, savaşın sebebi sayıldı. Kısa sürecek lokal bir savaş zannedildi. 4 sene sürdü. Milyonlarca insan öldü. Denizaltısından tanka, uçaktan zehirli gaza birçok teknik buluş bu savaşta denendi. Harbin neticesinde imzalanan anlaşmalar, mağluplara o kadar ağır bir bedel özetti ki,20 sene sonra çok daha büyük bir felaketin , 2. Cihan Harbi'nin kopmasına sebebiyet verdi."
 
1. Dünya Savaşı'nın çıkma sebebi,emperyalist devletlerin dünyayı paylaşamamalarıdır.
Almanlar, sanayileşmesini tamamlamış ve kafalarını kaldırıp baktıklarında,İngilizlerin güneş batmayan topraklara sahip olduklarını görüyor... Yine Fransızların ,Kuzey Afrika ve Orta Afrika'da toprakları var. Ayrıca Çin- Hindi bölgesinde toprakları var. İtalyanların,Trablusgarp, 12 Adalar, Habeşistan'da toprakları var. İspanyolların Brezilya hariç Güney Amerika ve Orta Amerika, Afrika'da, Batı sahrası ve Moritanya, Asya'da ise Filipinler sömürgesi... Portekizlilerin Brezilya, Mozambik, Batı Afrika'da sömürgeleri var.
Belçika'nın,Orta Afrika ' da Kongo ve çevresi sömürgesi var. Hollanda'nın, Endonezya, Guyana ve Güney Afrika'da sömürgeleri var. Ruslar ise Tüm Türk Dünyasını,doğu Türkistan hariç, sömürgeleştirmiş...
Almanların ise hiçbir şeyi yok...
Onlarda,"3- B" projesi ( Berlin, Bosfor, Bağdat) oluşturup tüm Osmanlıyı kendisine sömürge yapmak istiyor.
İşte,bu gelişmeler olurken 9 Haziran 1908 tarihinde, İngiltere Kralı Edwart ve Rusya İmparatoru Çar Nikola,şimdiki Tallin şehri yakınlarında bulunan Reval'de ,bir anlaşma yaparak Osmanlıyı paylaşıyorlar. Osmanlıyı bir pasta gibi düşünürseniz,Şimdiki Sinop'tan Batum'a kadar olan topraklar Ruslara verilecek... Bizim Marmara Bölgesi Ruslara verilecek...yine, İstanbul Çayırbaşı'nda Rus Çarı'na bir saray yaptırılacak ve buraya yaptırılacak bir kilise ile de, Ortodoks Dünyası buradan yönetilecekti. Boğazlar iki devletin oluşturduğu bir konsorsiyum tarafından yönetilecek...
İngilizler, Zaten Mısır'ı işgal etmişlerdi. Süveyş Kanalı'nı kontrol ediyorlardı.Ayrıca Körfez Ülkeleri,Yemen, Suudi Arabistan, Irak, Suriye, Lübnan, Ürdün,Filistin, İsrail topraklarıyla bizim Güneydoğu Anadolu ve Çukurova İngilizlerin payına düşmüştü.
Bu anlaşmadan daha sonra Fransızların haberi olmuştu. Fransızlar, eğer Osmanlı bir pastaysa biz de pay isteriz ,diyorlardı. İngilizler, petrolün çıkmadığını vehmettikleri,şimdiki Ürdün, Suriye, Güneydoğu Anadolu Bölgemizle Çukorova'yı, Lübnan'ı, Filistin ve İsrail topraklarını Fransızlara bıraktı.
Boğazlar konsorsiyumuna Fransızları da aldılar...
Bu anlaşmadan daha sonra İtalyanların haberi oldu ve onlar da bizden toprak istedi. İngilizler,Osmanlı topraklarını paylaştırıyordu.
İtalyanlara, Mersin Muğla hattını İçeride Konya'ya kadar verdiler.
İtalyanlar,Boğazlar konsorsiyumuna girmek istediler... İngilizler, sen küçük devletsin ,diye İtalyanları bu konsorsiyuma almadılar...
Bu işten daha sonra Yunanlıların haberi oldu...
Onlar, Doğu Karadeniz Bölgesi'ni,Marmara'yı, Ege Bölgesi'ni istediler. Daha önce, Doğu Karadeniz ve Marmara Bölgeleri Ruslara paylaştırıldığı için ,İngilizler bir çatışma çıkmasın ,diye Rumlara ,hele durun zaman içinde size gereken yapılacaktır,dediler... ( İzmir'in işgali ve Trakya'nın işgalleri hep bu planın bir parçasıydı.)
Bu projelere göre, Avrupa ,Osmanlıyı paylaşamamıştı. Çıkar çatışması vardı. Bu da 1. Dünya Savaşı'nın en büyük sebebiydi.
Şimdi, bu adem yazısında ,sebebi bilinmeyen bir savaştı. Lokal bir savaş düşünülüyordu,demekte...
1. Dünya Savaşı, Osmanlıyı paylaşamama savaşıdır. Ülkelerinin paylaşılmasını istemeyen Türkler,yiğitçe savaştığı için savaş dört yıl sürmüştür.
Biz,1. Dünya Savaşı'nın hesabını, Avrupa adına savaşan ve 9 Eylül'de denize döktüğümüz Yunanlıların hesabını görerek temizledik. Avrupa'nın planlarını da 24 Temmuz 1923' te bozduk...
Savaşın bu sebeple çıktığını ve dört yıllık bir tasfiye savaşı olduğunu öğrenmek için herhalde bu adem gibi olmak gerekir,derim...