Sakinliği, doğası ve iklimi ile Türkiye'nin en güzel şehirlerin başında geliyor Çanakkale. Bu özelliği nedeniyle de emeklilerin tercih ettiği kentlerin başında geliyor. Çanakkale genelinde yaşayan emekli sayısı 115 bin 793 bin olarak açıklandı. Bunların 56 bin 046’sı SSK, 36 bin 926’sı BağKur, 22 bin 504’ü ise Emekli Sandığı’ndan emekli. Türkiye Emekliler Derneği’nin yapmış olduğu ‘Emeklilerin Yaşadığı Yerler Araştırması’na göre Çanakkale’de en çok tarım sektöründen emekli olanların sayısı göze çarpıyor. Buna göre Çanakkale’de tarım sektöründen emekli olanların sayısı 12 bin 480 olarak açıklanırken bu oran yüzde 2,73’e karşılık geliyor. Türkiye sıralamasında ise Çanakkale 10’uncu sırada.
 
ÇANAKKALE EMEKLİLER İÇİN İDEAL KENT
 
Çanakkale Emekliler Derneği Başkanı Resul Uygun insanların çalışma hayatları boyunca doğayla iç içe yaşama hayalinin olduğunu genel olarak insanların böyle bir özlemi bulunduğunu belirtti. İnsanların doğal kentte yaşamak istemelerinin altında birden fazla neden olduğunu belirten Uygun, emeklilerin tarıma ve doğaya yönelik alt yapının olmasını önem verdiğini söyledi. İnsanların sakinlik, kargaşanın olmadığı yerde bulunmak istediklerini belirten Uygun Çanakkale’nin tam da bu tanıma uygun bir kent olduğunu belirtti. Çanakkale’ye gelip görenlerin mutlaka yeniden gelip görmek istedikleri, Çanakkale’de yaşayanların da asla ayrılmak istemedikleri bir kent olduğunu söyleyen Uygun, ‘Demek ki Çanakkale özel bir kent’ dedi. Özel kent olması olgusunun da doğal yapısı, tarımsal üretimi ve insanlarından kaynaklandığını kaydeden Uygun, “İlk defa Çanakkale’ye de gelmiş olsanız bir ay sonra sokakta karşılaştığınızda selamlaşacağınız bir ortam oluşuyor. Herkes birbirini tanıyor. Ya bir yerde görmüştür ya bir yerde tanıyordur. Yabancılık çekmiyor. Halkın içindeki bu sosyal yaklaşım insanları Çanakkale’ye çekiyor”
 
Çanakkale’nin dünyanın en güzel kentlerinden bir tanesi olduğunu belirten Uygun, ortasından boğaz geçen, karşıyakada yeri olan bir kent ve gelenin gitmek istemediğini söyledi.
 
ÜRETİCİ BİLİNÇLİ
 
Emeklilerin Yaşadığı Yerler Araştırmasına göre ise Çanakkale’de tarımdan emekli 12 bin 480 kişinin olmasını ve bu sayı ile Türkiye’de ilk 10’a giren Çanakkale’de yaşayan çiftçilerin Bağkur’lu olmasını üç nedene bağlayabileceğini kaydeden Uygun, “Tarımsal alanda bulunan üretici bilinçli. Kendi geleceğini kendi kendine güvence altına almaya çalışan bir bilince sahip. Ayrı bir parantez açmak istiyorum, Çanakkale’de bulunan insanlar dürüst, sahtekar değil. Başka illerde yaşayanlar kendilerini BağKura vermiyorlar. Çünkü onlar diyorlar ki, ‘Devlet bunlara bir yerden af çıkaracaktır veya yeşil karttan çıkarılacaklardır’ Çanakkale’deki insanlarda dürüstlük, özgüven, kendi ürettikleri ile kendi sosyal yaşamını güvence altına alma bilinci Çanakkale’de BağKur emekli sayısı sayısının yüksek olmasına neden oluyor. Yoksa ülkemizin her ilinde Çanakkale’de olduğundan daha fazla çiftçi vardır. Ama onlar ödemedikleri ve kendilerinin güvence altına almadıkları için onlarda emekli sayısı az” dedi.
 
8 MİLYON 140 BİN 214 KİŞİ EMEKLİ
 
TÜED tarafından yapılan "Emeklilerin Yaşadığı Yerler Araştırması"na göre, emeklilerin yüzde 20,9 ‘u İstanbul'da yaşıyor, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya en yoğun emekli nüfusuna sahip iller arasında yer alıyor. TÜED'in araştırmasına göre, Türkiye genelinde 8 milyon 140 bin 214 kişi emekli statüsüyle Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) yaşlılık aylığı alıyor. Bunların 1 milyon 703 bin 683'ü yani yüzde 20,9'u İstanbul'da ikamet ediyor. İstanbul'daki emeklilerin 1 milyon 327 bin 729'u işçi, 191 bin 540'ı Bağkur, 184 bin 414'ü de memur emeklisi statüsünde bulunuyor. İstanbul'un ardından en yoğun emekli nüfusuna sahip iller, 656 bin 141 kişiyle Ankara, 641 bin 955 kişiyle İzmir, 358 bin 632 bin kişiyle Bursa ve 229 bin 408 kişiyle Antalya olarak sıralanıyor.
 
 
Simge Özden
 
 


Kaynak: Haber Merkezi