Tam yetkili danışman siyaseti ile uzun süredir kamuoyu gündemini meşgul eden Yavuzhan Ahıskalı hakkında vahim iddialar ortaya atılıyor. Ticari işler için devlet memurlarını tatil günü kuruma çağrılarak mesai yaptırdığı ileri sürülen Ahıskalı’nın, bir trol teknesinin avlanma sahasına geçiş izni için özel imtiyaz uygulatarak ticari veya siyasi bir rant sağladığı iddia ediliyor.

 

Çanakkale’nin son 8 yılında şehirdeki kurumları tahakkümü altına aldığı iddiasıyla şehrin iş dünyası başta olmak üzere tüm önde gelenleri tarafından eleştirilen Yazuhan Ahıskalı, Bülent Turan’ın Çanakkale Milletvekilliğinin sona ermesi ile yetki ve sıfatı bulunmamasına rağmen halen Çanakkale’yi dizayn etmeye çalıştığı konuşuluyor.

Geçtiğimiz Cumartesi günü Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde konu ile ilintisiz ancak kamuoyunda danışmanın danışmanı olarak anılan idareciyi aradığı ileri sürülen Ahıskalı’nın talimatıyla, ilgili kurumda yetkililer arasında bir telefon trafiği yaşandı. Buna göre; aranan yetkili, kurum içerisinde ilgili memurları arayarak bu kez de danışman Ahıskalı’nın talimatı doğrultusunda denizlerde balık avlayan büyük trol teknelerinden biri için özel bir ayrıcalık verilmesini istendi.

Gelen telefon üzerine ise ilgili birimdeki memurlar, haftasonu tatili olmasına rağmen kuruma getirildi. Tüm bu gelişmelerin sonucunda ise bir trol teknesinin avlanması için gerekli evrakların hazırlanması konusunda memurlar seferber oldu. Tartışma ve vahim iddialar da tam bu notada ortaya çıktı.

BU İŞİN KAYMAĞINI KİM YEDİ?

Bir trol için tatil günü seferber edilen memurların, mevcut durumdan rahatsız oldukları öne sürülürken, yapılan işlem yasal bir prosedür ise neden mesai saatlerinde yasal başvuru ve onay mekanizmalarının işletilmediği merak konusu. Devlet teamüllerine aykırı bir vaziyette yapılan işlemler neticesinde oluşan faydanın kimlerle paylaşıldığı akıllarda soru işareti oluşturdu. Söz konusu imtiyazlı trol teknesi sahibinin, danışmanlık görevi bittikten sonra Çanakkale’de asıl mesleği olan mali müşavirlik ofisi açan Yazuzhan Ahıskalı’nın mükellefi olup olmadığı sorusu ise akılları daha da bulandırdı.

DİĞERLERİ ÜVEY EVLAT MI?


Tatil günü kişiye özel olarak yapılan işlemin kendisi başlı başına bir sorun iken, benzer işlemler için yasal süreçleri takip eden ve gerektiğinde günlerce devletin kapısında bekleyen diğer tekne sahiplerinin de devletin eşitlik ilkesine göre hareket edilmemesi nedeniyle rahatsızlık duyduğu öne sürülüyor. İmtiyazlı trollerin, danışman kalkanı altında teknesini yürütmesinden dolayı, diğer tekneleri de üvey evlat muamelesi görerek büyük ekonomik kayıplara uğruyor.

 

TURAN’IN HABERİ VAR MI?

Hiçbir sıfatı olmamasına rağmen bir takım işlerde adı geçen meşhur danışmanın, bu görüşmeleri yaparken Bülent Turan’ın bu olan bitenden haberinin olup olmadığı merak ediliyor. Bu durum da akıllara, “Turan’ın adı kullanılarak danışman kişisel bir çıkar mı elde ediyor” sorusunu akıllara getirirken, bu ve benzer durumlar İçişleri Bakan Yardımcılığı gibi devletin üst düzeyinde yetki sahibi olan Bülent Turan’ı da büyük bir sıkıntıya sokuyor.

 

Atakan Alkış