Balıkesir DSİ 25. Bölge Müdürlüğü’nde Kuzey Ege Havza Yönetim Heyeti ve  Kuzey Ege Havzası Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi toplantısı düzenlendi. Kapanış toplantısına Bayramiç Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Şen ve Başkan Yardımcısı Mehmet Güner de katıldı. Toplantıdan sonra bir açıklama yapan  Başkan Şen, “Çanakkale Milletvekillerimizin ve Tarım ve Orman Bakanlığının proje kapsamına aldığı Bayramiç Barajı sulama kanallarının kapalı sisteme geçmesi projesi görüşüldü. Bayramiç Barajı sulama kanallarının kapalı sisteme geçiş proje ihalesinin Kasım ayının sonuna kadar yapılacağı belirtildi.” dedi.

BAYRAMİÇ’TEN ÇANAKKALE’YE KADARKİ TARIM ALANINI SULUYOR

Çanakkale'de, çok sayıda su kaynağını içerisinde barındırdığı için mitolojide 'Bin Pınarlı İda' olarak geçen Kaz Dağları'ndan beslenen Bayramiç Barajı'nda doluluk oranı geçen ay yüzde 8’in bile altına düşmüştü.

Türkiye'de özellikle son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle barajların doluluk oranları düştü. Mitolojide 'Bin Pınarlı İda' olarak geçen Kaz Dağları'ndan beslenen 96,5 milyon metreküp su kapasitesine sahip Bayramiç Barajı'nın doluluk oranı yaşanan kuraklık nedeniyle yüzde 8’in altına düştü.

Tarım alanında nam salmış bir kenttir Çanakkale. Domatesi, çileği, biberi, karpuzu ve birçok ürünü adeta birer marka durumunda. Özellikle Çanakkale domatesi, Türkiye genelinde herkesin bir an önce çıkmasını beklediği ürünlerin başından geliyor. Bu ürünlerin en çok yetiştirildiği yerlerin başında ise Batak Ovası geliyor. Merkeze 25 kilometre uzakta bulunan Kumkale ve Çıplak köylerinin de içinde bulunduğu geniş ova verimliliği ile tanınıyor. Çanakkale Boğazı’ndan gelen rüzgarın etkisi ve verimli toprakları ile başta domates olmak üzere bir çok kaliteli tarım ürünü buradan çıkıyor. Tadı ve kokusu ile buradaki ürünler yurtdışına ve Türkiye’nin birçok bölgesine gönderiliyor.

Bayramiç, Ezine ilçelerine uğrayan su buraya su 105 kilometre uzakta bulunan Bayramiç Barajı’ndan geliyor. Bu barajdaki su, aynı zamanda Bayramiç ilçesinin içme suyu ihtiyacını, Bayramiç’in tarım arazisi, Ezine ilçesinin tarım arazisi ve Batak Ovası’nın tarım arazisinin su ihtiyacını karşılıyor. Buradan gelen su da gözönünde bulundurularak ovada tarım ürünlerinin planlaması yapılıyor.

 BU YIL SU YETMEDİ

Bu kadar büyük tarım alanın su ihtiyacını karşılayan Bayramiç barajında bu yıl kuraklık nedeniyle su seviyesi hızla düştü. Son zamanlarda barajdaki su seviyesinin iyice azalması nedeniyle kapaklar kapatılarak tarlalara su verilmedi. Aynı zamanda ilçenin su içme suyu ihtiyacını da karşılayan barajda son yağan yağmur ile ne kadar su biriktiği ise bilinmiyor.

Atakan Alkış