Mitolojilerin şehri olarak bilinen Troya Antik Kenti,  Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içinde yer alıyor. Homeros’un İlyada Destanı’nda bahsedilen Troya Savaşı’nın yapıldığı yer olarak da bilinen Troya Antik Kenti UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 1998 yılında girdi. MÖ 3000 yılına kadar uzanan tarihi geçmişi ile dünyanın en ünlü arkeolojik alanlarından biri olan kent,  5 bin 600 yıllık medeniyete ev sahipliği yapmış. Başta Uzak Doğu ülkeleri olmak üzere dünyanın dört bir yanından binlerce kişinin ziyaret ettiği Troya Ören Yeri'ndeki kazı çalışmaları, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülüyor.
 
Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan başkanlığında bu yıl da başlandı.
KAZILAR 151 YILDIR DEVAM EDİYOR
Kazılar, Homeros Troya’sı son tunç çağı güney girişinin önü ile Troya-2 kent kapısı içinde devam ediyor. Troya Ören Yerinde ilk resmi kazılar 1871 yılında amatör arkeolog Heinrich Schliemann tarafından başladı. 1893-1894 yılları arasında kazılar Wilhelm Dörpfeld, 1932-1938 yılındaki kazılar Amerikalı arkeolog Carl W. Blegen ve 1988-2005 yılları arasındaki kazılar ise Alman arkeolog Manfred Korfmann tarafından gerçekleştirildi. 2013 yılından bu yana ise Troya Ören Yeri Kazıları, Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan başkanlığında yapılıyor. Troya Ören Yeri'nde kazıların 151'nci yılı gerçekleştiriliyor.
 
 
DÜNYADA ÇOK TANINAN BİR YER
 
Türkiye’nin, Dünya Kültür Mirası’nda süper güç olduğu bir yer burası. Dünya miras alanları ve insanlık tarihinin gelişmeleri, avcı toplayıcı hayattan yerleşik hayata, tarıma geçmesi, imparatorluklar kurması bütün bu süreçler Anadolu’daki yerleşmelerde gerçekleşmiş. Troya bu süreçte imparatorluklar ve büyük görkemli kentlerin oluştuğu, ticaret hayatının geliştiği, Avrupa, Asya ticaretinin ortaya çıktığı dönemde kilit bir rol oynamış. Çanakkale Boğazı’nın girişinde Asya ve Avrupa’daki ticareti bin yıllarca kontrol etmiş. Troya bu nedenle çok önemli. Dünya Kültür Mirası listesinde de ama özellikle Homeros’un İlyada Destanı'nda anlatılan kent olması nedeniyle hikayesi bin yıllarca sürekli işlenmesi ve anlatılması nedeniyle çok özel bir yer.
KÖY İHYA EDİLDİ
Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü, 2018 Troya Yılı’nda Çanakkale Valiliği ve Opet tarafından imzalanan protokol kapsamında Opet’in Tevfikiye Köyü’nde yaptığı yenileme ve rehabilitasyon çalışmaları gerçekleşti.
Bu çalışmalarla köy adeta turist akınına uğruyor. Verimli toprakları ile de dikkat çeken köyde artık turist gelirleri de var. Proje ile bölgenin turizme kazandırılması planlanırken, köye yapılan yatırımlarla Troya atmosferi kazandırıldı. Açılan kurslarla köylüler, turistlere en iyi hizmeti verebilecek duruma geldi. Tevfikiye köyü, Troya dönemini yaşatan atmosferi, binaları, figürleri, tarihi ve mitolojik değerleri ile açık hava müzesi niteliğinde arkeo-köye dönüştürüldü.
 
TROYA’NIN EŞSİZ TARİHİNDEN İZLER TAŞIYOR
 
Troya Müzesi’nin açılışı sadece ülkemizde değil tüm dünyada büyük ses getirdi. Bu sayede 2019 yılı içerisinde Troya Müzesini ve ören yerini görmeye gelenlerin sayısı hızla artıyor. 438 kişilik nüfusa sahip olan Tevfikiye Köyü’nden bir yılda 700 bin kişi geçti. Troya Müzesi Time Dergisi tarafından Dünyada görülmesi gereken 100 muhteşem yer listesine Türkiye’den alınan tek yer oldu. Ulusal ve uluslararası seviyede müze muhteşem bir tanıtım fırsatı yakaladı. Mitolojilerin şehri de diyebileceğimiz Troya Antik Kenti, MÖ 3000 yılına kadar uzanan köklü geçmişiyle şüphesiz, hepimizin aklında hayranlık uyandırıcı ve masalsı imgelerle yer etmiş.
Mine
Foto: BHA