Çanakkale’nin en önemli müzelerinden biri olan ve gezilmesi gereken Çimenlik Kalesi ve Deniz Müzesi’nde mesai saatleri uygulandığı için vatandaşlar gezemiyor. Öğle tatilinde de kapalı olan müze saat 17.00’ye kadar açık. Bu saate kadar sıcak hava olduğu için vatandaşlar gezemiyor. Akşam serinliğinde ve gün batımında gezilmesi gereken yer olan Deniz Müzesi kapalı olduğu için vatandaşlar faydalanamıyor. Askeriyenin kontrolündeki bu müzeyi gezmek de paralı.
 
Çanakkale’nin Eşsiz Yerlerinden  560 Yıllık Kale-i Sultaniye Eski adı ile Kale-i Sultaniye olan Çimenlik Kalesi tarihi dokusu ile ziyaretçilerini karşılıyor. Çanakkale Savaşı’nın kalıntılarını da taşıyan bu kale yıl içerisinde yerli yabancı birçok turiste ev sahipliği yapıyor. Müzede 1916 yılından kalan bir Alman denizaltısı da var.

Çimenlik Kalesi (Kale-i Sultaniye) 1461-1462 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet’in emri ile boğazın güvenliğini sağlamak için inşa edilmiştir. Kale Anadolu tarafında bulunup Kilitbahir Kalesi’nin tam karşısında. Boğazın en dar kısmına yapılmış. Kale bulunduğu konumdan dolayı 1.Dünya Savaşı sırasında da stratejik bir önem taşıyordu. Günümüzde müze olarak kullanılmakta. Yıl içerisinde yerli yabancı birçok turiste de ev sahipliği yapıyor.


 Çimenlik Kalesi’nin içerisinde 1.Dünya Savaşından kalan birçok tarihi askeri silah var. Top,deniz mayını,tüfek.Kalenin içerisinde Queen Elizabeth tarafından ateşlenmiş top mermisinin kalıntıları hala durmakta. Bunların yanı sıra kalenin içerisinde bulunan bazı odalarda animasyonlar,tanıtım amaçlı fotoğraflar,bilgilendirici yazılar ziyaretçileri beklemekte.Yer yer askerlerin rehberlik ettiği de görülmekte.

Kalenin dış kısmında Deniz müzesi bulunuyor.  7 Aralık 1916 tarihinde Karaburun açıklarında  mayın çarpması ile denize gömülen   UB 46 isimli  bir Alman Denizaltısı Deniz müzesi kısmında  sergileniyor. Bu bölümde ziyaretçileri bekleyen en önemli yapılardan biri ise Nusret.Nusret  Mayın Gemisi’nin aslına sadık kalarak yapılan bu gemiye ziyaretçiler yoğun ilgi gösteriyor. İçerisinde bir animasyon gösterisi de var. Alt ve üst katları bir rehber asker eşliğinde gezilmekte. Tarihi canlandıran bu gemi ziyaret etmeye değer.


Müze Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı olduğu için sizi girişte askerler karşılıyor.  Askerlerin kontrolü ile müzeye giriş yapıyorsunuz. Giriş yaptıktan sonra karşınıza 1.Dünya Savaşından kalma askeri silahlar çıkıyor. Bir çok ülkeye ait tarihi toplar,top mermileri,deniz mayınları,mayın imha için kullanılan ekipmanlar yürüdüğünüz yolların yanında sıralı şekilde duruyorlar.Burada isterseniz dinlenip boğaz manzarasını izlemek için boğaz karşısında ki banklardan birine oturabilirsiniz.Hatta manzaranın keyfini daha detaylı çıkarmak isterseniz burada ziyaretçileri bekleyen bir dürbün dahi var.
Yolun sonunda kaleye giriş yapıyorsunuz. Kale’nin içerisine girdiğinizde aynı şekilde bir çok tarihi silah sıralı şekilde durmaktadır.Sonrasında siz yürümeye devam ederken karşınıza içeri girmenizi bekleyen kapılar çıkıyor.
Girdiğiniz bu kapılardan sonra koridorları geçip tarihi odaları gezebiliyorsunuz.Çeşitli animasyonlar ve belgesellerle geçmişi adeta o an yaşıyorsunuz.


GİRİŞ SAATLERİ KISITLI OLDUĞU İÇİN VATANDAŞLAR GEZEMİYOR

Askeriye kontrolünde olan müze, Pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü açık. Açık olduğu günlerde 09:00 ‘dan itibaren ziyaretçi almaya başlıyor.11:30 ile ziyaretçi alımını durdurup 12:00 da müze kapanıyor. Tekrar 13:00’da açılan müze saat 17:00 a kadar açık. Kısıtlı saatlerde açık olduğu için müze tam olarak kullanılamıyor. Biletin 25 TL olduğu müze, açık olduğu saatlerde güneşin en kızgın olduğu saatler olduğu için vatandaşlar gezemiyor. Özelikle kapandığı saatlerden sonra hava serinlediği için vatandaşlar burayı tercih ediyor. Buraya giden vatandaşlar da kapalı kapılarla karşılaşıyor. Vatandaşlar müze giriş saatlerinin değiştirilmesini istiyor.
Bünyamin Nami Tonka