Çanakkale’nin en büyük mahallelerinden biri olan Barbaros Mahallesi Muhtarlığı’nda sahiplerine ulaşmayan tebligatlar ve evrak yığınları oluşuyor. Sahiplerine ulaşmayan tebligatlar hem muhtarlığı hem de vatandaşı zor duruma sokuyor.
 
Tutuklama, icra takibi, trafik cezası ve şahitlikler gibi önemli evrakların postacılar tarafından evlere ulaştırılması gerekiyor. Kişinin evde olmaması gibi durumlarda da gidip muhtarlıktan alınması için tebligat bırakılıyor. Tebligat bırakıldıktan sonra muhtarlıkta toplanan evraklar, sahiplerini bekliyor. Tebligatın ulaşmaması ya da vatandaşın önemsemediği durumlarda evrakların muhtarlıktan alınmaması, yoğun bir evrak yığını oluşturuyor. Evrakların yok edilmesi konusunda sıkıntı çektiklerini söyleyen Çanakkale Barbaros Mahallesi Muhtarı Şaban Şahin, bu durum nedeniyle birçok vatandaşın mağdur olduğunu söyledi. Şahin, ‘’Barbaros Mahallesi olarak Çanakkale’nin çoğu ilçesinden bile büyüğüz. Bir il kadar büyük bu mahallede her gün 4 tane postacı çalışıyor. Yoğun günlerde 8-10 tane postacıya kadar çıkıyor bu sayı. Postacılar eve gidip kişiyi bulamayınca tebligatı yapıştırıp fotoğrafını çekiyor. Yani eski bir sistemle çalışılmıyor. Evrak yoktu, postacı bize gelmiyor diyenler oluyor ama postacı muhakkak o eve ulaşıyor. Daha sonrasında evde kimseyi bulamayınca da mutlaka o evrak muhtarlığa bırakılıyor. Bazı apartmanlarda tebligatı söküp atanlar oluyor. Bu durumda kişi mağdur duruma düşüyor ve gelip bize sitem ediyor. Biz günlük olarak sisteme kaydedip isim soy isimden sorgulayabiliyoruz.’’ dedi.

Tebligatın ulaşmadığı kişilerin çevirmelerde ya da herhangi bir durumda aniden tutuklanması durumunda muhtarlığa gidip neden haber verilmediği konusundaki sitemlerine Muhtar Şaban Şahin şu şekilde yanıt veriyor: ‘’Bizim kişiye haber verme gibi bir yetkimiz yok. Çünkü postacı zaten gidip tebligat bırakıyor.’’

Mahalle büyük olduğu için çok fazla evrak biriktiğini söyleyen Şahin, devletin bunu güncel şekilde e-Devlet’ten gönderdiğini fakat e-Devleti olmayan ya da kullanmayı bilmeyen vatandaşların bu konuda hala sıkıntı çektiğini de belirtiyor.

‘’VATANDAŞIN MUHTARLIĞA GELİP GÜNCELLEME YAPMASI GEREKLİ’’
Muhtar Şahin’in üzerinde durduğu bir diğer konu ise vatandaşların muhtarlığa gelip evde yaşayanlar konusunda güncelleme yapmamaları. Artık evde yaşamayan bir aile üyesinin nüfustan düşürülmemesi gibi bir durumda tebligatların o eve gelmeye devam edeceğini ve icra gibi bir durumda vatandaşın mağduriyet yaşayacağını da belirtiyor.
Vatandaşın evraklarına sahip çıkması ve muhtarlığa gitmeleri gerektiğini söyleyen Şaban Şahin, ‘’Biz 24 saat buradayız. Buraya gelip ya da telefonla ulaşarak işlerini halledebilirler. Biz her zaman vatandaşın hizmetindeyiz.’’ dedi.
 
Muzaffer Cirtel