Korona virüs tedbirleri kapsamında kentte kurulan pazarların günlerinde değişikliğe gidilmiş ve dönüşümlü tezgah uygulaması başlatılmıştı. Esnaf başkaldırınca karar yine değişti. 1 hafta uygulanan dönüşümlü tezgah uygulaması son buldu, kurulan Pazar sayısı da azaldı.

Artan korona virüs vakaları değerlendirilerek Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında Cumartesi ve Pazar gününün tamamını kapsayacak olan kısıtlama sürecinin Cuma akşamı yani 4 Aralık itibarıyla başlayacağını ifade etmişti.  Buna göre; ‘’Yeni bir karar alınıncaya kadar ülke genelinde hafta sonları? Cuma günleri saat 21.00'de başlayacak, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05.00'de tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır. İlk uygulama olarak 04.12.2020 Cuma günü saat 21.00'de başlayıp 07.12.2020 Pazartesi günü saat 05.00'de bitecek şekilde tüm vatandaşlarımız için sokağa çıkma kısıtlaması getirilecek olup bundan sonraki hafta sonlarında da uygulama aynı şekilde devam edecektir’’ kararı alınmıştı.

Korona virüs tedbirleri doğrultusunda hafta sonu tüm gün sokağa çıkma yasağı ilan edilince hafta sonu kurulan pazarların da kurulmaması kararı alındı.

VATANDAŞ PAZARA AKIN ETMİŞTİ
Hafta sonu sokağa çıkma yasağı öncesinde kurulan Cuma pazarında vatandaşlar pazarda aşırı yoğunluk oluşturmuş sosyal mesafe kuralları hiçe sayılmıştı. Normal şartlarda Cuma pazarının yükü biraz da Pazar gününe kalıyordu. Fakat cumartesi ve pazar pazarı kurulmayınca vatandaşlar, ihtiyaçlarını karşılamak için sabahın erken saatlerinden akşam vaktine kadar tüm gün pazarda yoğunluk oluşturarak haftalık alışverişlerini tamamlamışlardı.
İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ile gönderilen genelgeye göre yeni bir karar alınıncaya kadar 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlarımızın 18 Kasım 2020 tarihli ve 19161 sayılı genelgede belirlenen saatler içerisinde (10.00­-13.00, 13.00­-16.00 saatleri arası) şehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş) kullanmalarının kısıtlanması kararı alınmıştı. Bir de buna ek geçen hafta sosyal mesafe bu şekilde hiç sayılınca ilimizde yeni kararlar alınması yoluna gidildi.

DÖNÜŞÜMLÜ TEZGAH UYGULAMASI
Bu kapsamda 65 yaş üstü vatandaşlar ile 20 yaş altı vatandaşların toplu taşıma kullanamaması sebebiyle ilimizde hem pazardaki sosyal mesafe hem de vatandaşların ürünlere erişimini kolaylaştırmak Pazar esnafını da mağdur etmemek adına hafta sonu kurulan pazarların hafta içi kurulmasına karar verildi.  Çanakkale’de var olan 2 Pazar yeri için düzenlemeler yapıldı. Pazar yerlerinden biri Esenler Mahallesinde bir diğeri ise İsmetpaşa Mahallesinde yer alıyor. Kısıtlama öncesinde Esenler Mahallesinde cumartesi günü kurulan pazar Çarşamba gününe çekildi. Buna ek olarak İsmetpaşa pazarı esnafının bir kısmının dönüşümlü olarak Salı ve Cuma günleri de Esenler Mahallesinde Pazar kurulacağı duyuruldu. Geçtiğimiz hafta bu kararla esenlerde 3 gün Pazar kuruldu.
 
Öte yandan en fazla talep gösterilen İsmetpaşa Mahallesindeki Pazar alanında ise Salı ve Cuma günleri Pazar kurulması kararı alındı. Daha önce Pazar günleri de burada Pazar kuruluyordu. Yeni karar ile birlikte İsmetpaşa Mahallesinde Salı ve Cuma olmak üzere 2 gün Pazar kurulmasına karar verildi.

DEĞİŞEN BİRŞEY OLMADI
Böylece Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri Esenler’de, Salı ve Cuma günleri ise İsmetpaşa Mahallesinde Pazar kuruldu. Fakat uygulamada Pazar yerleri yine doldu taştı, sosyal mesafe hiçe sayıldı.
Çanakkale Yaş Sebze Meyve ve Kuru Gıda Pazarcılar Derneği Başkanı Erşan Demiroğlu, esnafların dönüşümlü olarak iki pazarda da tezgah açmasıyla ilgili ‘’İkiye bölünen esnaf çok rahatsız’’ diyerek esnafların bu durumdan rahatsızlıklarını belirtmişti.

2 GÜN İSMETPAŞA’DA 1 GÜN ESENLER’DE
Gelişmelerin ardından esnafların valilikle görüşmeleri devam etti. Şikâyetlerini dile getiren esnafların istediği oldu. Esnaflar ikiye bölünmedi. Her esnafın kendi pazarında tezgâh açması kararı alındı. Hal böyle olunca Esenler’de 3 gün kurulan Pazar 1 güne düşürüldü. İsmetpaşa’da Salı ve Cuma 2 gün kurulan Pazar ise aynı kaldı.

ESNAFIN DÖNÜŞÜMLÜ TEZGAH AÇMASI ORTADAN KALKTI
Çanakkale Esnaf Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan yaptığı açıklamada “1 hafta 10 gün önce İl Umumi Hıfzıssıhha Kurul’un almış olduğu bir karar vardı. Hafta sonu başlayan sokağa çıkma yasağından dolayı Cumartesi günü Esenler Mahallesi Pazar alanında kurulan bir pazarımız vardı. Pazar günü de yine Cuma pazarımızın kurulduğu yerde kurulan bir pazarımız vardı. Bu süreç içerisinde şöyle bir gelişme oldu. İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Korona virüs yayılma hızını engelleme vatandaşların Pazar alanlarında oluşturduğu özellikle Pazar tezgahları önünde oluşturduğu yoğunluğu nasıl engelleyebiliriz düşüncesi ile söyle bir uygulama yapma kararı alındı. Salı günü Pazar esnafının yarısı Esenler Mahallesi Pazar alanında,  Yarısı Cuma Pazarı alanında, Cuma günü kurulan pazarda ise pazarcı esnafının yarısı dönüşümlü olarak Esenler Pazar alanında yarısı yine Cuma pazarı alanında tezgah açması için karar alındı. Ancak pazarcı esnafı ve vatandaş tarafından bu çözüm sıkıntılı bulundu. Pazarcı esnafı geldi yeni uygulanmaya başlanan sistem ile ilgili bizlere sorunları anlattı. Yapılan düzenlemede vatandaşların özellikle tezgah başlarındaki yoğunluğu engellenemedi. Örnek vermek gerekirse Pazar alanında tezgahların arası açıldı ve 10 tezgah 5 tezgaha indirildi, ancak aynı vatandaş yoğunluğu yine yaşandı. Tezgahlar başında aşırı bir yoğunluk oluştu. Biz esnaf temsilcisi olarak Pazar esnafımızın sorunlarını, Çanakkale Zıraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay ‘ile birlikte Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’a giderek yaşanan sorunu anlattık. Yazılı ve sözlü başvurumuzu yaptık. Teşekkür ediyorum Sayın valimiz ‘bu konuda sıkıntı varsa çözeriz gereğini yaparız’ dedi. Valimiz bu sorun ile ilgili çalışmayı başlattı. Bugün yarın soruna %100 çözümlenmiş olarak bakıyoruz. Yine eski şekilde Salı ve Cuma pazarı aynı şekilde devam edecek. Cumartesi günü Esenler Mahallesi Pazar alanında kurulan pazar Çarşamba günü kurulacak. Pazarcı esnafının dönüşümlü tezgah açma durumu da ortadan kalmış olacak.” dedi.
Sadece 1 hafta uygulanan dönüşümlü tezgah uygulaması böylece son buldu. Yeni bir karar alınana kadar Esenler’de sadece Çarşamba günü pazar kurulurken Cuma pazarında Salı ve Cuma günleri Pazar kurulacak. Çanakkale’de haftada toplam 5 kez Pazar kurulurken bu sayı 3’e düştü. Alınan yeni kararla birlikte kurulan pazarlarda yoğunluk oluşup oluşmayacağı ise merak ediliyor.

Muzaffer Cirtel