Pandemiden etkilenen sektörlerden biri de emlak piyasası oldu. TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları yüzde 18,7 azalarak 112 bin 483 oldu. Çanakkale’de bu oran 935 satış olarak gerçekleşti. Çanakkale’de satışların azalmasını Gayrimenkul Danışmanı Uğurhan Çevirme, ‘’ Çanakkale’de menkul kalmadı’’ diye değerlendirdi.

Mart ayından beri ülkemizde görülen ve bulaş riskini azaltmak için kısıtlamalara gidilen korona virüs ile birçok sektör etkilendi.  Bu sektörlerden birisi de İnşaat sektörü oldu. Ekonomik krizin yanı sıra yaklaşık 10 aydır süren Koronavirüs nedeni ile iş başı yapamayan Müteahhitlerin elindeki binalarda bitmeye başladı. Bir yandan müteahhidin işe başlamaması bir yandan da faizlerin yükselmesi ile daireler ve gayrimenkullerde satışlar da düşüşe geçti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) önceki gün Kasım ayı Konut satış verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları 2020 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,7 azalarak 112 bin 483 oldu. Çanakkale’de bu oran bir önceki yılın Kasım ayında 1252 iken bu yıl kasım ayı rakamları 935 olarak gerçekleşti. Gayrimenkul Danışmanı Uğurhan Çevirme, Çanakkale’de stokların azaldığını, müteahhitlerin hala işe başlamadığını söylerken, satışların yeniden yükselmesi için de Faizlerin düşmesinin şart olduğunu söyledi.

Satışların yükselmesinin en büyük sebeplerinden bir tanesi faizlerin yükselmesi olduğunu belirten Emlak Danışmanı Uğurhan Çevirme, ‘’Bunun devamında doların, altının ve Euro’nun yükselmiş olması. Çünkü insanlar yatırım noktasında  değişmeye başladı.  Haliyle insanlar farklı yatırımlara yönelmeye başladılar.  Bu sebepten de ister istemez  konut satışları, arsa vesaire gibi  gayrimenkullerin satışında bir gerileme oldu.  Bunun devamında eğer Konut faizlerinde  indirimler olursa yeniden satışları yakalayacağını düşünüyorum” dedi.

‘’935 SATIŞ ÇANAKKALE İÇİN KÖTÜ BİR SATIŞ DEĞİL’’
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Çanakkale’de satışı gerçekleştirilen 935 konutun Çanakkale piyasası için diğer illere göre iyi olduğunu belirten Uğurhan Çevirme “Çanakkale’de gerçekleşen 935 konut satışı bizim bir ay içerisinde gerçekleştirdiğimiz satışlar.  Normalde Çanakkale için aslında satışımız iyi.  Yani kötü bir satış potansiyeli değil. Ama  yazın faizler düştüğünde bir furya oluştu Faiz indirimi ile birlikte. O  faiz indirimine karşı 935  evet küçük bir rakam olarak kalıyor. Çünkü  o zaman insanlar faizlerin düşmesi noktasında çok büyük bir talep gösterdiler.  Açıkçası bizim bile beklemediğimiz kadar bir talep gösterdiler.  Durum da böyle olunca, aslında  diğer şehirleri baz alarak düşündüğümüzde  935 satış Çanakkale için kötü bir satış değil” dedi.

ÇANAKKALE KAÇIŞ NOKTASI OLDU
Pandemi sürecinde Çanakkale’de gayrimenkul ve daire satışlarının artmasının nedenine de değinen Çevirme “Pandemi bitmeye yaklaşırsa Çanakkale daha da hareketlenecek.  Aslında pandeminin oluşması Çanakkale’yi çok fazla etkiledi.  Bunun yüzde 50’si iyi oranda etkiledi.  Çünkü şehrimiz oksijenin bol olduğu bir şehir. Bununla beraber rahat bir şehirleşme var. Bu da insanların bir kaçış noktası oldu. Dediler ki ‘Biz de oradan bir ev alalım bahçemiz olsun’ dediler. Bir nevi insanların dinlenme noktası oldu” dedi.

‘’EVİMİZİN DEĞERİNİ KOMŞUMUZ BELİRLER’’
Gayrimenkul Danışmanı Uğurhan Çevirme “Faizlerin düşmesi bizim beklediğimiz bir şey.  Ama şu anda düşeceği değil hala yükseleceğinden bahsediliyor.  Ama gerçekten faizler istediğimiz oranlara düşerse  bu ay 935’lerde olan rakamlar önümüzdeki aylarda 1500-1600 rakamlarını görebilir.   Bizim de beklentilerimiz, bir mal sahibinin  münferit olarak sadece kendisini düşünmesini istemiyoruz.  Bu yıl ki pandemi döneminde minimum  rakamlarda yüzde 37  emlak piyasasının üstünde bir fiyat konuldu.  Yani fiyatlara zam geldi.  Ama bizim hep dediğimiz bir şey var. Bizim evimizin değerini komşumuz belirler.  Komşumuzun belirlediği fiyatın üzerine ben de bu fiyattan satarım demektense  evin fiyatını gerçek bir danışmanla çalışılıp gerçek fiyatı çıkartılarak öyle satılmasını öngörüyoruz.  Çünkü mülk sahiplerimiz genelde ister istemez  ‘şu evi şu fiyata satıyorlar benim  evim daha fazla fiyat eder.  Onun evinde bu yok, benim evimde şu var’ gibi oluyor.  Ama aslında böyle bir sistem yok.  Bir eksper çalışmamız var. Bununla beraber eğer emlak sahipleri eksper çalışmalarına dayalı hareket ederse  bizim için  de çok daha iyi hareketler olur” dedi.

‘’RAKAMLARI KESTİRMEK ÇOK ZOR’’
Çanakkale’deki Konut fiyatlarındaki geçecek dönemlerde nasıl olacağına da değinen Uğurhan Çevirme “Çanakkale’de Konut fiyatlarının yükseldiği rakamları kestirmek çok zor.  Yükselişi devam edecek.  Yükselmeye devam etmesinin sebebi de şu, Çanakkale’de menkul kalmadı.  Yani portföy sayımız çok azaldı.  Bunun sebebi de müteahhidin hala işe başlamaması ve Çanakkale’nin büyük bir talep alması.  Bu noktada ister istemez  bir mal ne kadar azsa bu mal o kadar değer potansiyeline girip  fiyatların yükselmeye devam etmesi.  Ama bu malın ne kadar yükseleceğini biz bile kestiremiyoruz artık”  dedi.
 
Bünyamin Nami Tonka