Yeni kordonun ilk etabı ile ikinci etabının birleştiği yerde deniz kenarında yıllardır hizmet veren Marina Restoran’ın bahçesinin duvarı yıkılarak bahçe kısmı halka açıldı. Kapatılan restoranın bulunduğu bina ise kentin ilk mezbahası olduğu için tescil ettirilmek üzere Çanakkale Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na belediye tarafından başvurularak tescil ettirilecek.
 
Çanakkale’nin son zamanlarda en çok rağbet gören yerlerinden biri haline geldi Yeni Kordon. Çanakkale Belediyesi tarafından yapılan yeni kordonun ilk etabından sonra ikinci etabı da yapılarak alan Kıyı AVM’ye kadar uzatıldı. İlk etap ile ikinci etabın birleştiği nokta ve inşaatı devam eden Hilton Oteli’nin karşısındaki deniz kenarındaki bina ise çok değerli. Çanakkale’nin ilk mezbahası olan bina daha sonra restore edilerek Çanakkale Belediyesi tarafından kiralandı. Yıllardır Marina Restoran olarak hizmet veren bina aynı zamanda düğün salonu olarak da kullanılıyordu. Aynı anda iki düğünün de yapıldığı bahçe kısmı Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü halka açılmasını istedi.
DUVAR YIKILDI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Müdürlüğünce 12.06.2014 tarihinde onaylanan kıyı kenar çizgisinin deniz tarafındaki kamuya ait alanın proje kapsamında halkın kullanımına açılması için bahçe duvarları, pergoleler ve engeller kaldırıldı.
Duvarlar yıkılarak medyandaki kordona birleştirildi. Bahçe kısmı da halka açıldı. Şimdi bahçede vatandaşlar dolaşarak ve aynı zamanda bölgede balık tutuyor. İki düğünün yapıldığı büyük alan olduğu gibi halk tarafından kullanılıyor.
 
TESCİLLENECEK
Öte yandan restoran olarak kullanılan bina da kapatıldı. Çanakkale Belediyesi bu yeni kararla beraber binayı tescil ettirmek için çalışma başlattı. Çanakkale Belediyesi’nden konu ile ilgili şu açıklama yapıldı;  “Ana taş bina ile ilgili olarak İlimizin ilk mezbahası olması sebebiyle yapının tescillenmesi için Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na İdaremiz tarafından başvuru yapılmış olunup, değerlendirme çalışmaları devam etmektedir.”
Tescil işlemi yapıldıktan sonra bina yeniden onarılacak daha sonra hangi amaçla kullanılacağına karar verileceği belirtiliyor.
 
Arzu Baladur