İzmir’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki ve Çanakkale’de de çok fazla hissedilen deprem, çok sayıda can kaybı ve yıkıma neden oldu. Bu deprem, toplanma alanlarının durumunu bir kez daha gündeme getirdi. Çanakkale merkezde toplanma alanlarının bilinmediği ve bu alanların nereler olduğu hakkında da vatandaşların ulaşacağı bir bilgilendirme de bulunmadığı ortaya çıktı.
 
Geçtiğimiz Cuma günü Ege Denizi açıklarında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre 6.6 büyüklüğünde yaşanan depremde büyük yıkımlar oluştu. Son verilere göre yüzden fazla kişi  hayatını kaybederken binin üzerinde kişi ise yaralandı.  Çanakkale’de de hissedilen bu depremde yıkım olmadı fakat vatandaşlar can havliyle kendini sokağa attı. Pek çok vatandaşın aklına Çanakkale’deki afet toplanma alanlarının durumu geldi.

Deprem bölgesinde yer alan Çanakkale’de pek çok vatandaş olası bir afet durumunda toplanılacak alanları bilmiyor. AFAD resmi sitesinden edinilen bilgilere göre, e-devlet portalı üzerinden ikametgaha göre en yakın toplanma alanına ulaşmak mümkün. İzmir depreminde de olduğu gibi gündüz yaşanan depremlerde vatandaşların evleri dışında depreme yakalanma ihtimali yüksek. Bu durum göz önüne alınarak AFAD resmi sitesinde Çanakkale ili genelinde yer alan toplanma alanlarının tam listesi paylaşılmadı.  AFAD Çanakkale resmi sitesinde, Çanakkale ili genel toplanma alanlarının sayısı ise 2019 tarihli rapora göre Çanakkale merkezinde 12, il genelinde ise toplamda 127 olduğunun bilgisi yer alırken tam konumları ve güncel liste raporda yer almadı.

TOPLANMA ALANLARI
Afet ve acil durum toplanma alanı, afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde paniği önlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla halkımızın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanlar olarak ifade ediliyor. 
 Afetlerde büyük kayıpların önüne geçilmesinde büyük katkıya sahip toplanma alanları seçilirken bazı özellikler göz önünde bulunduruyor. Afet ve acil durum toplanma alanlarının yerleri, 7 kritere göre Belediyeler tarafından belirleniyor. Her açık ya da boş alan, toplanma alanı olmaya uygun nitelik taşımadığı AFAD tarafından paylaşılan bilgiler arasında. Toplanma alanlarının en önemli özellikleri, temel ihtiyaçlara yakın, yapısal olmayan tehlikelerden uzak, ikincil tehlikelerden uzak, engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygun, ulaşılabilir ve tahliye edilmesi kolaydır.

ÇANAKKALE MERKEZ’DEKİ TOPLANMA ALANLARI
E-devlet portalında yer alan Çanakkale merkezinde bulunan afet toplanma yerleri şu şekilde;

  1. Esenler Mahallesi, 110. Sokak, Çanakkale Karacaören Kültür Parkı Toplanma Alanı
  2. Esenler Mahallesi, Demokrasi Caddesi, Çanakkale Huzurevi Önü Parkı Toplanma Alanı
  3. İsmetpaşa Mahallesi, Bursa Caddesi, Kurban Kesim Yeri Toplanma Alanı
  4. Cevatpaşa Mahallesi, Çanakkale Rotary Park
  5. Cevatpaşa Mahallesi, Sahil Sokak, Çanakkale Hastane Bayırı Spor Tesisleri (Halı Saha)
  6. Cevatpaşa Mahallesi, Özgürlük Parkı İçi Yolu, Çanakkale Özgürlük Parkı
  7. Cevatpaşa Mahallesi, Halk Bahçesi İçi Yolu, Çanakkale Halk Bahçesi
  8. Kemalpaşa Mahallesi, Çanakkale Cumhuriyet Meydanı
  9. Barbaros Mahallesi, Pazar Yeri, Çanakkale Cuma Pazarı,
  10. Barbaros Mahallesi, Deniz Sokak, Çanakkale Dardanel Spor Tesisleri
  11. Barbaros Mahallesi, Hamidiye Tabyası, Çanakkale Hamidiye Tabyası Toplanma Alanı
  12. Barbaros Mahallesi, 90. Yıl Gösteri Merkezi İçi Yolu, 75. Yıl Toplanma Alanı       
EN YAKIN TOPLANMA ALANI NASIL SORGULANIR?
Afetlerde toplanma alanının nasıl sorgulanacağı AFAD web sitesinde yer alıyor. AFAD’ın web sitesinde yer alan bilgilere göre, evinize en yakın toplanma yerini bulmanız için yapılması gerekenler sırasıyla;
1.    E-Devlet ‘e T.C. kimlik numaranızı giriniz, 
2.    Ardından AFAD’ın sunduğu hizmetlerden Afet ve Acil Durum Toplanma Alanlarını seçin, 
3.    İkamet ettiğiniz adrese en yakın toplanma alanını belirleyin, 
4.    Harita özelliğinden alanın yerini öğrenin, 
5.    Alanın adres ve koordinat bilgilerini kaydedin, 
6.    Afet ve Acil Durum Planınıza bu alanı ekleyin, 
7.    Alanı önceden görün ve alana gidiş için alternatif rotalar belirleyin, 

AFAD resmi web sitesinde yer alan bilgiye göre; herhangi bir afet durumunda vatandaşların toplanma alanına giderken Afet ve Acil Durum çantasını yanına almasını ve çantada yer alması gereken pilli radyoyu çalıştırarak, geçici barınma merkezleri oluşturulana kadar bu alanda kalınması çağrısında bulundu.
 
 Muzaffer Cirtel