Hastalanmadan önce aktara gidin
En çok tüketilen kışlık ürünlerinden olan ıhlamurun kilosunun 100 TL olduğunu dile getiren aktarlar, eskiden tüm ürünlerin fiyatlarını ezbere bildiklerini anca dövizdeki dalgalanmadan dolayı artık fiyatları ezberleyemediklerini dile getirdi.
Sıcaklıkların giderek azalmasıyla birlikte bazı vatandaşlar aktar ve baharat dükkanlarına hastalıklardan korunmak adına baharat almaya başladı. Ihlamur kilosu 100 TL’den satılmaya devam ederken, yabancı ürünlerin dolar üzerinden alımından dolayı fiyatlarda değişiklik gösterdi.
Çanakkale’de birçok baharat dükkanı sahibi yükselen dolar fiyatlarından baharatların da değişip arttığını, insanların her duyduğuna inanıp baharat almamalarını özenle dile getirdi.
Kaç yıldır ezbere bildiği ürünlerin artık fiyatlarını bilmediklerini dile getiren Baharat dükkanı sahibi Kamuran Burcu, “8 yıldır bu işi yapıyorum. İki yılda altı –yedi kere zam geldi. Bizimkiler genelde yurt dışından geldiği için dolara endeksli hem fiyatı değişiyor. Kaç yıldır ezbere bildiğimiz ürünlerimizin artık fiyatlarını bilmiyoruz. Genelde karanfil, tarçın, karabiber bunların hepsi yurt dışından geliyor. En iyi karabiber 80 TL, yerli üretim olan pul biber kilosu bu sene70 TL oldu. Daha önce 40- 50 TL olan ürünler şimdi 70 TL oldu. Ihlamur 100-120 TL, kekik fiyat artışı gösterdi. Fiyatlar çok yüksek aynı zamanda insanlar baharatları çok seviyorlar. Özellikle bitkisel yağları almayı çok tercih ediyorlar. Tabi ki bunu biz önermiyoruz. Müşteri talep ederse elimizde varsa veriyoruz. Bunları alıp da bir ya da üç gün kullanıp bırakmalarını istemiyoruz. Bir ay, üç ay, bazen altı ay kullanılan ürünler var. Bilinçli olarak tüketmeleri gerekiyor. Televizyonda her duyduklarını gelip bizden almamaları gerekiyor. Rahatsızlığı problemi neyse onu alıp tüketsin. Çiçek ıhlamurun fiyatı çok yüksek ben müşterilerime çiçek almak zorunda değilsiniz, onun yaprağıyla tüketin, yaprağında vitamin var” dedi.
ELİMİZDE BU KIŞI ATLATACAK KADAR STOK VAR
Yaprak ıhlamur kilosunun 100 TL, Adaçayı kilosunun da 35 TL olarak satıldığını ifade eden Baharatçı Hasan Acet, “Baharat dünyasında havalar çok soğumadığı için ıhlamur adaçayı satışları var ama az durumdadır. Geçen sefer havalar soğudu o zaman biraz daha fazla satış yapıyorduk. Ama şimdi biraz durgun. Yaprak ıhlamur kilosu 100 TL, Adaçayı kilosu da 35 TL olarak satılıyor. Zencefil, zerdeçal, karanfil satılıyor. Yeşil çay kilosu 75 TL, Zencefil tozu kilosu 45TL, zerdeçal kilosu 35 TL, tarçın kilosu 40 TL,kış çaylarımız var. Onların satışları fazlalaşıyor. İlerleyen zamanlarda fiyatların artmasını beklemiyorum. Elimizde bu kışı atlatacak kadar stok var” şeklinde konuştu.
İNSANLARDA BİTKİLERE YÖNELİM KIŞ AYLARINDA BİRAZ DAHA ARTIYOR
Ercan Metin, “Mekana göre değişkenlik gösteriyor. Benim kiram bin lira ise öbür tarafta ki 5 bin liradır. Netice de bunu ürünlerine yansıtacak. Fiyat hep aynı olacak değil. İnsanlarda bitkisel otlara yönelim kış aylarında biraz daha artıyor. İnsanlar ürünleri daha doğal görüyor” diye ifade etti.
 Damla Şener Okdaş