Vatandaşlar, "aceleniz neydi" diyerek afişlerin sökülmesini eleştirdi.
 
Şehrin farklı noktalarındaki billboardları Çanakkale Belediyesi artık kendisinin işleteceğini duyurmasının ardından, kontrolü tamamen ele geçirmesi ve 15 Temmuz Destanı afişlerini hiç beklemeden kapatması tepkilere neden oldu.
Geçtiğimiz aylarda yapılan ihalenin ardından tamamen Çanakkale Belediyesi’nin kontrolüne geçen billboardlardan 15 Temmuz Demokrasi Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla asılan 15 Temmuz Destanı afişleri kapattırıldı. Önceki aylarda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı afişlerinin billboardlarda kalma süresi ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda afişlerde yaşanan tartışmaların ardından, 15 Temmuz Destanı afişlerinin billboardlardan kaldırılarak yerlerinin boş kalması yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi.
Belediye başkanının 15 Temmuz etkinliklerine katılmaması ve caddelere bayrak asılmaması gibi tartışmaların yaşandığı günlerde, 15 Temmuz afişlerinin süresi biter bitmez kapatılması dikkat çekti. 15 Temmuz için hiçbir etkinlik düzenlemeyen belediyenin, şehrin farklı noktalarındaki billboardlardan 15 Temmuz Destanı afişlerini alelacele kapatması üzerine, belediyenin 15 Temmuz’u bir türlü benimseyemediği, sindiremediği ve inanmadığı konuşulmaya başlandı.
Çanakkale Valiliği tarafından kiralanan billboardlardaki afişlerin süresinin bittiği için kapatıldığını belirten yetkililere, 23 Nisan’dan sonra uzunca süre billboardlarda yerini koruyan afişler hatırlatıldı.
Daha öncesinde Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma Haftası kapsamındaki törenlere ve etkinliklere katılmadığı ve haftanın önemine dair şehrin sokaklarında, caddelerinde belediyeye ait herhangi bir çalışma yapılmadığı gerekçesiyle meydana gelen tartışmalar gündeme damgasını vurmuştu. Şimdi de Valilik tarafından kiralanarak astırılan 15 Temmuz destanı afişlerinin alelacele toplanması, bir başka tartışmayı beraberinde getirdi. Kapatılan afişler, özellikle AK Partililerin ‘Belediyenin acelesi var’ şeklinde tepki göstermesine sebep oldu.
Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, daha önceki tartışmalara karşılık 15 Temmuz gecesinin aydınlanmasına izin vermeyenlerin, kendilerine kahramanlık taslayamayacağını belirterek; “15 Temmuz karanlık gecesinin aydınlanmasına izin vermeyenler, bize kahramanlık taslayamaz. 250 şehit hepimiz, 2196 yaralı biziz” şeklinde cevap vermişti. Ünüvar, açıklamasının devamında eleştirilere yanıt vererek; “Şehrimizdeki billboard ve raketlerin giydirilmesi, elektrik direklerine Valilik tarafından hazırlanan kırlangıçların asılması, resmi binalarımıza bayrak asılması gibi, 15 Temmuz günü yapılacaklarla ilgili olarak, bizzat şahsımı telefon ile ve yazı ile belediyemize Valiliğimizin bildirmiş olduğu her şey eksiksiz ve harfiyen yerine getirilmiştir” demişti. İddiaları yalanlayan Ünüvar, Valiliğin talimatını konunun ispatı olarak sunarak, “Konu şu ki çamur siyaseti sevdalıları yeni bir yalan gündem bulmuşlar, kendilerine. T.C'leri söküp atma işlerine geldiğinde bayrağa, Atatürk'e olmadık hakaret'e ses çıkarmayıp O'nun posterlerine sığınanların gözü Demircioğlu'ndaki binalarda bayrak aramış, bulamamış. Pilavı, bu sefer fesleğenle süslemişler, teröristlerle 450 km yürümüşüz de falan filan zırvalarından çıkmışlar” demişti.
 Belediye olarak tüm milli bayramlarda her yeri bayrakla donattıklarını ve 15 Temmuz’da da Valilikten gelen talimat üzerine yapılması gerekeni yaptıklarını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Ünüvar, “Bırakın bu çamur ve hamaset siyasetini. Çünkü 15 Temmuz karanlık gecesinin aydınlanmasına izin vermeyenler, bize kahramanlık taslayamaz.250 şehit hepimiz, 2196 yaralı biziz.’ Önce o gece ne olduğunu açıklayın, o masum 250 kişi neden öldü. Binlerce insan neden yaralandı. Önce hesabını verin. O hainleri kim büyütüp besledi. İki hasım güç savaşı yapacak, masum insanlar ölecek, neden Demircioğlu'na bayrak asmadınız hamaseti yapacaksınız” demişti.
CHP İl Başkanı Nejat Önder ise, 15 Temmuz’un yıldönümünde Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk koyma töreninden sonra 15 Temmuz afişleri için sözler sarf etmişti. Önder, yapmış olduğu konuşmada, 15 Temmuz Destanı afişlerinin ciddiyetsiz olduğunu iddia ederek; “15 Temmuz ardından, 20 Temmuz OHAL sarayın darbesi gerçekleştirilmiştir. Kılıçdaroğlu kontrollü darbe dediği zaman ayağa kalkan bir kesim var. En önemlisi de bu dönemde, sarayın darbe döneminde FETÖ terör örgütü elamanlarını uzaklaştırıp yeni elemanları devlet kurumlarına yerleştirdiniz.  Destan diye nitelendirdiğiniz bugünde panolara asılan afişler ne kadar ciddiyetten uzak olduğunuzu göstermektedir” demişti.
Tüm bu afiş tartışmalarının ardından, İl Başkanının ‘ciddiyetsiz’ olarak nitelediği 15 Temmuz afişlerinin kira süresi biter bitmez aceleyle kaldırılması, var olan bir afiş takıntısının uzantısı olarak görüldü. Ayrıca siyasi kulislerde, CHP’nin 15 Temmuz’u sindirememesi üzerine acele davrandığı ve milletin 15 Temmuz’da yazdığı kahramanlık destanının izlerini bir an önce silmek istediği konuşulanlar arasında.

Mehmet Güler
 
 


Kaynak: Haber Merkezi