.

 
 
Daha önceki bir paylaşımım...
Gökhan Karataş'tan...
Bilgi edinmeniz dileğiyle...
 
Musir Deli Fuad Pasanin Sehitler Babasi olarak anildigini biliyor muydunuz
1- Edirne istirdadinda vazifesi ugrunda Sehit dusen suvari yuzbasisi 32 yasinda Mehmed Resid Bey
2- Harp Meydaninda mecruh oldugu halde avdet etmeyerek Kirkkilise Muharebesine istirak eden Sülüoglu Ciftliginde sehit dusen 23 yasinda Said Bey
3- Seddulbahir'de sehit dusen 21 yasinda İbrahim Halid Bey
 
Bu Pasa rahmet ve minnet ile anilmaz da ne yapilir.
 
Müşir Fuad Paşa  Deli Fuad Paşa.
Sozlerinde, hareketlerinde ve aklina geleni egip bukmeden soylemesinden dolayi  Deli lakabi almis omrunun sonuna kadar memleket faydasi icin calismis bir Osmanli Pasasidir.
Soyle ki; Babasi Musir Hasan Pasanin Misir'da cikan bir ayaklanmayi bastirmak uzere gittigi Misir'da 1835 yilinda dogmustur. Fuad Pasa Misir'da Abbasiye Harp Okuluna girmid Suvari Subayi olarak okulu bitirmis ve ogretmen olarak goreve baslamistir. Misirda albayliga kadar yukseldikten sonra 1869'da İstanbulda Dari Suraui Askeri de gorevlendirilmistir. 1876'da İskodra ayaklanmasina memur edilmis bu sirada Karadag Muharebelerine katilarak basari gostermistir. Fuad Pasa daha sonra Tuna Ordusuna nakledilmis burada bulundugu zaman zarfinda bircok harplere girmis ozellikle Elena'da Ruslarin hezimete ugramlarini saglamis ve  Elena Kahramani olaeak anilmistir. Bu muharebelerdeki basari ve gayretlerinden oturu 1878'de Baskomutan vekaletinr atanmis ve rutbesi musirlige yukselmistir.
Fuad Pasa Abdulmecitin siyasetini ve zamanin kotuluklerini acikca tenkit ettigi icin 2. Abdulhamid tarafindan pek sevilmezdi. Nitekim Mahmut Celalettin Pasanjn Avrupaya kacmasindan sonra padisah aleyhinde calisan bur tesekkulde Fuad Pasaninda bulundugu ileri surulmus ve bu sirada birde Fuad Pasanin evini gozetleyen hafiyelerle adamlarinin silahli catismaya girismeleri sonunda kurulan ozel bir askeri mahkemede yargilanmis ve idama mahkum edilmistir. Ancak padisah bir lutuf gostermesi olarak idam ettirmemis ancak butun rutbeleri sokulmus ve nisanlari alinmistir.
Fuad Pasa 6 yil Samda sıkı bir hapis hayati yasadi. 1908'de 2. Mesrutiyetin ilanindan sonra İstanbula dondu rutbe ve nisanlari kendisine iade edildi.
Balkan Harbindeki bozgun uzerine toplanan mecliste  dusmani Catalca'da durduracagini ve İstanbul'u savunacagini ileri surmus bunun uzerine İstanbulu savunmasi gorevi 77 yasindaki Fuad Pasaya verilmiz ve o da Kucukcekmece kuzeyindeki Sazlidere savunma hattini kurmustu.
Milli mucadele doneminde ise; yasina ve saglik durumuna bakmadan vazifeden vazifeye kosmustur. Sivas Kongresi sirasinda kendisine verilen talimat uzerine sarayi sıkıştirmis ve 24 saat zarfinda Damat Ferit kabinesini istifaya mecbur etmistir. Memkeketin dusmandan temizlenmis halini goren Fuad Pasa 17 Nisan 1931'de İstanbulda 96 yasinda olmus ve Eyup Mezarligina defnedilmistir.
 
Turan Gazeresi 7 Haziran 1915