Çanakkale savunmasının güçlendirilmesi amacıyla 1889 yılında Almanya'dan satın alınan 7 toptan biri olan ve Urla Menteş Askeri Bölgesi'nde bulunan 170 ton ağırlığındaki Krupp topu zorlu bir yolculuğun


 
Çanakkale savunmasının güçlendirilmesi amacıyla 1889 yılında Almanya'dan satın alınan 7 toptan biri olan ve Urla Menteş Askeri Bölgesi'nde bulunan 170 ton ağırlığındaki Krupp topu zorlu bir yolculuğun ardından tır ile Çanakkale'nin Eceabat ilçesine getirildi.
 
2006 yılında Milli Savunma Bakanlığı ile Kültür Bakanlığı arasında imzalanan protokol gereği Menteş'te bulunan topun Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Mecidiye Tabyası'nda sergilenmek üzere nakline karar verildi.
 
Çanakkale Savaşı'nda da aktif olarak kullanılan tarihi top, artık Eceabat ilçesine bağlı Mecidiye tabyasında sergilenecek.
 
Mecidiye tabyasında gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları kapsamında burada bu şekilde bir topun birebir benzerinin yapılması planlanıyordu. Yapılan görüşmeler sonunda Çanakkale Savaşı'nda da kullanılan bu toplarlardan birisinin Urla Menteş'te olduğu tespit edildi. Ardından yapılan görüşmelerden olumlu sonuçlar alındı. Böylece topun birebir benzerinin yapılması yerine aslının burada sergilenmesi sağlandı.
 
121 YILLIK GEÇMİŞE SAHİP TARİHİ TOP ÇANAKKALE SAVAŞINDA KULLANILDI
Urla Menteş Askeri Bölgesi'nden Çanakkale'ye taşınan 1888 yapımı Krupp topu, Çanakkale savunmasının güçlendirilmesi maksadıyla 1889 yılında Almanya'dan satın alınan 7 toptan biri.
O dönem alınan 7 toptan ikisi İstanbul Rumeli Kavağı'na, ikisi Çanakkale Rumeli Mecidiyesi'ne, ikisi Anadolu Hamidiyesi'ne ve biri de Çimenlik Tabyası'na konulmuştu.
 
Bu toplar 18 Mart 1915 tarihinde ilk kez muharebede kullanıldı. Özellikle Anadolu Hamidiyesi'ndeki iki top Fransız Bouvet Savaş Gemisi'ni batırmış; İngiliz Agamennon, Irresistible ve Ocean Zırhlıları'nı yaralayarak savaş dışı bırakmıştı.
 
Havranlı Seyit Onbaşı ve Niğdeli Ali'nin kullandığı topun hangisi olduğu kesin olarak bilinmiyor. Ancak onların kullandığı topun bu 7 toptan birisi olduğu kuvvetle muhtemel.
 
TARİHİ TOPLAR 1924 YILINDA DENİZ YOLUYLA URLA YARIMADASINA GETİRİLDİ
7 toptan üçü 1924 yılında deniz yoluyla Urla Yarımadası'na getirildiği. Bu topların araziye döşenen raylar üzerinden insan ve hayvan gücüyle yerlerine yerleştirildiğini biliyoruz. Menteş Askeri Bölgesi'ne konulan bu üç top 1945 yılına kadar eğitim ve atışlara katıldı. Daha sonra bu üç toptan ikisi parçalanarak MKE'ne teslim edildi. Kalan bir adedi de hatıra olarak Menteş'te bırakıldı. Geriye kalan 4 toptan biri Çanakkale'de mevzide tam tahrip olurken; biri kundağının tahrip haliyle Çanakkale'de Cumhuriyet meydanında sergileniyor. Toplardan bir diğeri İstanbul'da Askeri Müze'de yer alırken, bir tanesinin de yeri bilinmiyor. İzmir Urla Menteş Askeri Bölgesi'nden Çanakkale'nin Eceabat ilçesine nakledilen 170 ton ağırlığındaki tarihi top bundan sonra Mecidiye Tabyası'nda sergilenecek.(2006)