Sosyal medyada hemen herkes Çanakkale Savaşları, Çanakkale Deniz Savaşı, Çanakkale Zaferi üzerine paylaşımlarda bulundu.

Sosyal medyada hemen herkes Çanakkale Savaşları, Çanakkale Deniz Savaşı, Çanakkale Zaferi üzerine paylaşımlarda bulundu.

Normal yayın içindeki televizyonlar, bazı medya grupları, sosyal medya üzerinden yayın yapan gazeteciler, sosyal medya grupları, farklı programların ilk konusu ve spor programlarının bile ilk konusu Çanakkale üzerineydi...

Anlatılanlar genelde hep doğruydu.

İşin uzmanı olarak yayınlarda konuşanlarda birçok yanlış vardı.

Somut bilgi vermekten kaçan ve yuvarlak laflar söyleyerek günü kurtaran bilim adamları da vardı.

Çanakkale'ye bulaşan ve en çok yanlış bilgi verenler de din kavramını öncelendiğini  ifade eden kişilerin ifadelerinde gördüm.

Yine, bir ilçemizde kahramanlık türküleri çalan Belediye Bandosu'nun İzmir Marşı'nı çalmak istemesi ise Belediye Başkanı' nın müdahalesi ile engellenmiş oldu.

Bu belediye başkanına, İzmir Marşı'nın neresi battı da engelledi, anlamış değiliz.

 

Başka neler yanlış olarak verildi, derseniz, neler verilmedi ki!?

1-Nusrat'ın son döşediği mayın sayısı yanlış olarak 22 şeklinde verildi. Aslı 26 mayın olmalıydı.

2-Nusrat'ın komutanı Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey'in, mayınların döşenmesine, kalp hastası olduğu için, heyecana dayanamayıp o gece şehit düştü, denildi. Aslında, rahmetli İsmail Hakkı Bey, 14 Eylül 1915 tarihinde, Kasımpaşa Asker Hastanesi'nde vefat etti ve Kasımpaşa  Şehitliğine defnedildi.

3-Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey, Tophaneli olarak tanıtıldı. Aslında Tophane'de oturuyordu ama, kök olarak memleketi Trabzon, Akçaabat, Yukarı Ağanda Köyü'ndendi. Bu ıskalandı.

4-Çanakkale Boğazı' nın en dar yeri, Kepez Burnu-Havuzlar arasıdır ve 2200 metredir, denildi.

Çanakkale Boğazı'nın en dar yeri Kilitbahir ve Çanakkale Çimenlik Kaleleri arasıdır ve uzunluk 1333 metredir. Bu da ıskalandı. Bu mesafeyi, 1250, 1300, 1400 diye anlatanlar da vardı...

5- Seyit Onbaşı' nın kaldırdığı top mermesinin ağırlığı, 270, 300, 350 kilogram olarak verildi. Asıl ağırlık 215 kilogramdı.

6-Seyit Onbaşı' nın vurduğu savaş gemisi, Bouvet olarak yanlış verildi. Aslında, Ocean gemisi vurulmuştu. Bunda yanlışlığı kamu kuruluşu yaptığı için bu yanlış galat olmaya başladı. Düzeltilmeli...

7-Çanakkale'de 57. Alay' ın hepsi şehit düştü, diye anlatıldı. Bu Alay'ın tüm mevcudu. 3600 kadardı ve şehit düşen asker sayısı 1772 kişiydi. Bu da yanlış verildi. Yeni araştırmalarla şehit sayısı artabilir ;ama, tamamı şehit olmamıştır.

8-Deniz Savaşı sırasında, Mustafa Kemal'in Çanakkale'de olmadığı söylendi. Mustafa Kemal, Maydos Mıntıka Komutanı olarak, günümüzdeki adıyla Eceabat'taydı.Bu da yanlış bilgiydi...

9-Nusrat Mayın Gemisi, Karanlık Liman'a mayın döşedi denildi. Karanlık Liman, Yeni Kumkale'nin kuzeyinde, Kara Menderes Çay'ının döküldüğü yerin doğu tarafıydı. Nusrat Erenköy Altı'na 26 Mayını döşemişti.

Bu da anlatıcıların coğrafya bilgisine sahip olmadıklarını bize göstermiş oldu...

 

Son sözümüz...

Lütfen tarihi doğru okuyun, derim.

Bilgi edinmeniz dileğiyle...

 

**

Düşünmeye, okumaya, yazmaya ve konuşmaya devam...