Tarihimizi sık sık hatırlatmakta fayda var.

Tarihimizi sık sık hatırlatmakta fayda var. Yeni nesil eskide ne olduğunu bilmez. Bu yüzden tarihimizi ve çevremize olup bitenleri aktarırsak geleceğe daha kararlı ve kalıcı adımlar atmış oluruz.
Daha önce hatırlatmıştım, hatırlatmakta fayda var yine.
 
Ve Musul(2)
 Ali İhsan Paşa' nın mektubuna General Marshall ,Musul Vilayetinin baştan başa işgal edilmesini İngiliz Harbiye Nezareti'nin emrettiğini, Türk Ordusu'nun geri çekilmediği takdirde vuruşulacağını bildirdi.
Ali İhsan Paşa durumu İatanbul'a bildirdi.
Sadrazam İzzet Paşa," İngiliz Hükümeti isterse bütün memleketi  barış zamanında da işgal edebilir. Çünkü karşı koyacak hiç bir kuvvetimiz yoktur. Fakat bir İngiliz subayının ince yorumlarıyla iki gün önce verilmiş sözü tutmamasına aklım ermez,diyor ve Amiral Calthorpe' a olayın duyurulduğunu ve cevap beklendiğini bildiriyordu.
 İnisiyatif ve kararlar İngilizlerindi. Bizimkiler sadece uygulayıcılarıydı.
General Calthorpe İngiltere'den gelen cevabı bizimkilere iletti. Alman Genelkurmay Haritası ,Musul'u Türkiye' de değil Irak'ta gösteriyor . Buna göre derhal Musul'un boşaltılmasını istiyordu. Yani Türkler belirli bir hatta kadar geri çekilmeliydi. Bu talep gelir gelmez  İzzet Paşa, bir yazı göndererek Musul'un boşaltılmasını ve belli bir hatta kadar geri çekilmesini Ali İhsan Paşa' dan istedi.
Mütarekenin 7. Maddesine göre çekilme olacaktı. 8 kasım 1918' de iletilen bu yazıdan sonra resmen Musul boşaltılmaya başlandı.
Ali İhsan Paşa ,İngilizlerin aşırı işgal taraflısı olduklarını ve dirençlerini görmüş tekrar savaş çıkmasın, diye talimatı kabul etmiş ancak gerekli protestoyu yapacağını ifade ederek Musul'un boşaltılmasını emretmiştir.