Princeton Üniversitesi Profesörlerimden Stalin uzmanı Stephen Kotkin, geçtiğimiz günlerde “Bolşeviklerin terörizm söz konusu olduğunda Taşnaklara kıyasla hiçbir şey olduklarını” söyledi.

Princeton Üniversitesi Profesörlerimden Stalin uzmanı Stephen Kotkin, geçtiğimiz günlerde “Bolşeviklerin terörizm söz konusu olduğunda Taşnaklara kıyasla hiçbir şey olduklarını” söyledi.
 
Taşnaklar, terör söz konusu olduğunda Güney Rusya'da resmen mükemmeliyeti temsil ediyorlardı.
 
...Jeremy Salt’ın son kitabı olan “Son Osmanlı Savaşları” "18 milyonluk Osmanlı nüfusundan 4 milyondan fazla kişinin öldüğü"nü ve bu ölüm oranının Büyük Savaş sırasında herhangi bir devlet için en yüksek oranlardan biri olduğunu savunuyor.
 
Ölenlerin en az "dörtte üçü Müslüman"dı. Ve bu rakama, Azerbaycan Türkleri dahil değildir.
 
..."Erzurum Atatürk Üniversitesi'nden Profesör Kürkçüoğlu" 1980'lerde yapılan kazıların ve arşiv araştırmalarının savaş sırasında yaklaşık "500,000 Müslüman Türk’ün katledildiği"ni kanıtladığını söyledi.
 
Diyarbakır, Muş, Bitlis, Van, Erzurum, Erzincan, Kars, Ardahan, Trabzon, Adana ve diğer yerlerde sivillerin katledilmesinin ardından Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da "185 toplu mezar" bulunduğunu söyledi.
 
Erzurum'a davet edildim ve bazı kanıtları şahsen gördüm.
 
Orada "Taşnak kuvvetleri tarafından 50,000 kadar sivil katledildi; Van’da 45,000, Kars’ta 17,000, Iğdır’da 15,000, Erzincan’da 13,000, Diyarbakır’da 12,000 ve Muş 10,000 masum sivil katledildi"...
 
...Öldürmelerin çoğu, Nazilerin Einsatzgruppen'in 1942-44'te Doğu Avrupa'daki Yahudileri öldürme biçimine benzer şekilde savaşın art alanında yapıldı.
 
Rus askerleri Bolşevik devriminden sonra Doğu Anadolu'dan çekildiklerinde, Çar ordusunun müttefikleri olan Taşnaklar ve Ermeni askerler için, askeri kontrolün olmadığı bir ortamda düzensiz birliklerle katliamlar yapmaya mani kalmamıştır.
 
Benzer şekilde, Güney Kafkasya'da da, Andranik, Dro ve diğerlerinin liderliğinde geri çekilen Ermeni güçlerin, Magna (Büyük) Ermenistan idealini gerçeğe dönüştürmek için Müslüman yerleşimlerini tahrip ettiği ve Müslüman nüfusu kılıçtan geçirdiği bir süreç yaşandı.
 
Araştırmalarımda, Taşnaklar tarafından sadece Rus silahlarının kullanılmadığını, Lenin'in Çarlık Kafkasya Ordusu’nu dağıtmasının akabinde İngilizlerin de Ermeniler’le anlaşıp etnik temizlik görevlerine devam etmeleri hususunda bu grupları finanse ettiğini, silahlandırdığını ve eğittiğini gördüm.