Ermeniler tarafından Erivan'ın Kızılkule köyünde 50 nüfustan özellikle genç ve çocukların baltalarla öldürüldüğü, gözlerinin kızdırılmış şişlerle çıkarıldığı ve cesetlerinin kazanlarda yakıldığı;


Ermeniler tarafından Erivan'ın Kızılkule köyünde 50 nüfustan özellikle genç ve çocukların baltalarla öldürüldüğü, gözlerinin kızdırılmış şişlerle çıkarıldığı ve cesetlerinin kazanlarda yakıldığı; Sabuncu köyünde 142 kişinin ağızları ve burunlarının kesilip, gözlerinin oyulduğu; genç kız ve kadınların ırzlarına geçildiği, yeni doğum yapmış gelinlerin kazanlarda bebekleri ile beraber yakıldığı, yakılan kadının eşine bu durum zorla seyrettirildikten sonra kendisinin de yakılarak öldürüldüğü; Karagola, Tirlik, Pozbir, Taşnik, Subatan, Ani ve Danyalık köylerinde Müslüman halkın neredeyse tamamı çeşitli işkencelerle katledilmiş olup, ahâlinin sahip olduğu bütün hayvan, kıymetli eşya ve paralarının gasbedildiği.
 
On İkinci Fırka Kumandanlığı Karârgâh
Erkân-ı Harbiyye Birinci Şu‘be 11/Mart/[13]37
134/46
 
Şark Cebhesi Kumandanlığına
On İkinci Fırka Kumandanı
Mîralay Osman Nuri Bey tarafından
 
Ermenilerin mezâlimine ma‘rûz kalan kurâ ahâlî-i İslâmiyyesinden alınan vesâ’ik ol bâbdaki emr-i sâmîleri mûcebince leffen arz u takdîm kılındı.
 
On İkinci Fırka Kumandanı
Mîralay
İmzâ
 
****
12/Teşrîn-i Sânî [1]336 Târîhînde Erivan'ın Kızılkule Karyesinde Ermeniler Tarafından Müslüman Halka Revâ Görülen Mezâlim:
 
Mezkûr karye evvelce on bir hâneli olup Osmanlı ordusunun ileri harekâtı dolayısıyla mevcûd altmış nüfûsun on nüfûsu kurtulabilmişdir. Sığır olarak 101 mâl, koyun 400, at 8, eşyâ ve erzâklarımız tamamen Ermeniler tarafından yağma edilmişdir. Bu yağma esnâsında da bütün kızların ırzları sûret-i vahşîyânede pây-mâl edilerek gençler ve çocuklar baltalarla öldürülmüş olduğu gibi gözleri kızdırılmış şişlerle çıkarılmış ve kazganlara konarak yakılmışdır.
 
Kızılkule karyesinden
Alo oğlu Sano Ağa
 
****
13/Teşrîn-i Sânî/[1]336 Târîhinde Erivan'ın Sabuncu Karyesinde Ermeniler Tarafından Yapılan Mezâlim:
 
Mezkûr karye evvelce 30 hâneli olup 150 nüfûsu mevcûd idi. 119 mâl, 320 koyun, 15 at, eşyâ ve erzâklarımız tamâmen yağma edilmişdir. 150 nüfûsdan 8 nüfûsu Ermeni kılıncından kurtulabilmişdir. Diğerlerinin ağızları, burunları kesilerek gözleri oyularak imhâ edilmişdir. Pek fecî manzaralardan birisini söylüyorum. Yeni doğurmuş gelinler kazganların içine konarak ateşlenmiş, yanmak esnâsında kundakdaki çocuğunu babasının eliyle yanan annesinin kucağına koydurmak ve sonra babalarını yakmak sûretiyle mahvedilmişdir.
 
Sabuncu karyesinden
Naho oğlu Süleyman
15/Teşrîn-i Sânî/[1]336 Târîhinde Erivan'ın Karagola Karyesinde Ermeniler Tarafından Yapılan Mezâlim:
 
Mezkûr karye evvelce 15 hâneli olup 90 nüfûsu mevcûd idi. 103 mâl, 500 koyun, 12 at, eşyâ ve erzâklarımız tamamen Ermeniler tarafından yağma edilmişdir. Bu on beş hâneden bir hâne kurtulabilmişdir. Diğerleri kâmilen baltalarla ve fecî bir sûretde Ermeniler tarafından itlâf edilmişdir.
 
Karagola karyesinden
Ahmed oğlu Ali.
 
Devam Edecek...