.

Kıbrıslı bir dostum, "Hocam, Kıbrıs gitti gider, bunun için bir destek verir misiniz?" diye bana bir mesaj gönderdi... Türklüğün varlığı için her şeyi yapmalıyız... Anadolu'nun güvenliği için Kıbrıs'ın tamamı bizim kontrolumuzda olmalı... Ha! Yes be Annemciler! Şimdi de, Türk'ün garantörlüğü kalksın, diye çalışma yapıyormuş... Bunlar, önce İngiliz'in Dikelya ve Ağratur üsleri için ne düşünüyor, bunu da bilmek isteriz...
Benim görüşüm, Kıbrıs tamamen Türk Adası olana kadar mücadeleye devam edelim... Yoksa, Anadolu'da huzurlu yaşayamayız...
İşte!
Kıbrıs için gerçek bir değerlendirme...
Sayın Ertuğrul Önalp'e çok teşekkür ederim...
Bilgi edinmeniz dileğiyle....
 
******
 
Türkiye’nin güney sahillerinden 40 mil uzaklıkta bulunan Kıbrıs, stratejik konumu sebebiyle Türkiye için hayatî bir öneme sahiptir, dolayısıyla burada Türkiye’nin güvenliği de ön plana çıkmaktadır. Ulu önderimiz Atatürk Ankara’nın savunmasının Kıbrıs’ta başladığını şu sözleriyle açıkça belirtmişti: “Efendiler! Kıbrıs düşman elinde bulunduğu sürece, ülkemizin güney bölgesinin ikmâl yolları tıkanmıştır. Kıbrıs’a dikkat ediniz. Bu ada bizim için mühimdir”. Bu durumda Kıbrıs’ın Türkiye için bir savunma kilidi vazifesi gördüğünü söylemek mümkündür. Eğer bu kilit kırılacak olursa Türkiye’nin savunması tehlikeye düşebilir. Dolayısıyla Türkiye için Kıbrıs’ın stratejik değerinin kalmadığını ileri süren görüşler gerçeklerden uzaktır.
 
Bugün İngiltere Kıbrıs’taki üslerini hâlâ muhafaza etmektedir. Adanın silahtan arındırılması istenirken neden bu üsler kimsenin aklına gelmiyor? Bu ada büyük güçlerin menfaatleri için son derece önemliyse, Türkiye için neden olmasın? Orada yaşamakta olan yaklaşık 250.000 soydaşımızın varlığı, adanın Türkiye’ye olan yakınlığı ve tarihten gelen haklarımız göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’nin Kıbrıs’ta bulunmaya herhangi bir ülkeden çok daha fazla hakkı vardır.
 
Kıbrıs stratejik yönden sadece Türkiye için değil, ayrıca Orta Doğu’daki tüm İslam ülkeleri için de önemlidir. Sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed, ilk defa İmam Buhari hazretleri tarafından nakledilen bir Hadis’inde, “İslam’ın güvenliği için Kıbrıs adası Müslümanların elinde bulunmalıdır” diyerek Kıbrıs’ın önemini açık bir şekilde vurgulamıştır. Nitekim bu Hadis’e dayanarak ilk defa Halife Osman zamanında, 647 yılında (Hicrî 28) Kıbrıs’a bir askerî sefer düzenlenmiştir. Peygamberimizin sözlerinin ne kadar haklı olduğu son Irak savaşında Kıbrıs’taki İngiliz üslerinin ABD tarafından kullanılmasıyla açıkça görüldü.
 
O halde Türkiye, KKTC’deki askerî varlığını her ne şekilde olursa olsun, Kıbrıs’ta kesin çözüme varılmış olsa bile, sürdürmeye devam etmelidir.