İşine tutkuyla bağlandığı için işini yapmakta keyif aldığını ve bu yüzden başarıyı yakaladığını söyleyen Zafer Bey, yaptığı işlerle Çanakkale’de adından sıkça söz ettiriyor. İşte o keyifli röportaj:
Yaptığınız iş çok yönlü bir iş. Birçok alanda güzel çalışmalar yaptığınızı biliyorum. Okuyucularımız için kısaca bahseder misiniz, neler yapıyorsunuz?
Şuanda ağırlıklı olarak Çanakkale’de düğün klipleri yapıyorum. Bunun dışında müzik videosu çektik yakın zamanda, tanıtım filmleri yapıyorum. Bunların devamında da kitap yazdım. 6 yıldır işin profesyonel olarak içindeyim ve video üzerine çok sayıda çalışmam oldu. Düğün klipleri, tanıtım filmleri, müzik klipleri, kısa filmler çekiyorum. Bununla birlikte fotoğrafçılık da yapıyorum. Bu yaptıklarımı da kitap olarak benim gibi fotoğraf çekmeyi sevenlerle paylaşıyorum.
Benzer alanlarda farklı işler aslında yaptıklarınız. Nasıl başladınız şu anki mesleğinizi yapmaya?
Video ve fotoğraf benim için hep bir tutkuydu. Ortaokul yıllarından beri elime geçen makinalarla sürekli çekimler yapardım. Rahmetli dayımın bana hediye ettiği Super 8 kamerayla, içinde film olmasa da hep bir şeyler çeker gibi yapıp hayal ederdim. Okulda veya gittiğim her yerde video ve fotoğraflar çekip, bilgisayarda kurgu montaj yapmaya bayılırdım. Müzisyenlik de yaptım. Ve müzikten kazandığım paralarla da hep kamera veya kamera ekipmanı alırdım. Bu tutkum hep canlı kaldı ve beni bugünlere getirdi.



Küçük yaşlardan itibaren başladınız yani.
Tüm bu yaptıklarımın kökeni lise yıllarıma dayanıyor. Benim İngilizce’ye olan aşırı ilgim daha çok film ve dizi izlememe sebep oldu. Hem yabancı dilimin gelişmesini sağladı, hem de film çekmeye olan merakım arttı. Lise yıllarımda İngilizce’ye olan merakımdan dolayı yabancı müzikler dinlerdim, yabancı filmler, diziler izlerdim. Durum böyle olunca da yabancı dile karşı kulak aşinalığı oluştu ve yabancı dilimi oldukça geliştirdim. Filmleri izlerken aynı zamanda kamera açılarına, çekim tekniklerine de dikkat etmeye başladım ve böyle bir merakım da başladı. Onları izleyince, gördükçe film çekmeye daha çok ilgim arttı.
Mesleğinizle alakalı bir üniversite bitirmediğinizi biliyorum, biraz bahseder misiniz?
Lise yıllarında İngilizceye çok ilgim vardı. Okul harici İngilizce öğrenmek için çok pratik yapıyordum. Çoğunlukla da yabancı filmler izliyordum. Filmleri izledikçe, bir süre sonra filmin konusundan ziyade çekim tekniklerine odaklanmaya başladım ve çekim yapmaya olan ilgim daha da arttı. Lisede sayısal bölüm, üniversitede fizik bölümü bitirmeme rağmen hayatımda hep video ve fotoğraf ile ilgili bir şeyler yapmak istiyordum. Yani bu işi ben bulmadım aslında. Bu iş beni buldu.
Kitap yazdığınızı söylediniz. Bu fikir nereden oluştu?
Evet. İngilizce ve fotoğraf, video tutkum yıllarca devam etti ve bugün bana bu kitabı yazdırdı. İnsanlar bana çekim tekniklerimle ilgili sorular soruyordu. Yurtdışından da mesajlar alıyordum. Yıllarca işin içinde olan biri olarak ben bunu anlatmayı önce bir kitapla yapmayı seçtim. Bunun devamı da gelecek mutlaka.
Kitabınızla ilgili biraz bilgi verir misiniz?
Düğün fotoğrafçılığı üzerine bir İngilizce rehber kitap yazdım. Ve kitabım uluslararası alanda en iyi satanlar listesine 35. sıradan girdi. Kanada’da en çok aratılanlar arasında 1 numaraya kadar yükseldi. Kitapta düğün fotoğrafçısının yapması ve yapmaması gereken şeyler, çekimlerde dikkat edilecek konular, çekim yerinin ve çekim saatinin video ve fotoğraf üzerindeki etkileri, çekim açılarının ve ufak farklılıkların yaratacağı büyük etkiler, ekipman hakkında önemli olan bilgiler ve daha birçok konuya yer verdim. Bunları çeşitli görsellerle de destekledim.



Malum, düğün sezonu başladı. Yoğun olduğunuzu görebiliyorum. Ancak bunların dışında da projeleriniz olduğundan bahsettiniz. Nedir o projeler?
Kitabın ardından çekimlerini tamamladığım ve Amerika bölgesine vereceğim yaklaşık 10 saatlik video ve fotoğraf kursumu da yakın zamanda hayata geçiriyorum. Yurtdışında yaşayan bir arkadaşım vasıtasıyla böyle bir proje oluşturduk. Farklı alanlarda görünse de, yaptığım her iş birbiriyle iç içe. Bu yüzden birine başladığımda, biraz da meraklı olduğumda dolayı bu işlere de girmiş bulunuyorum. Bu alanda yapılacak ne varsa yapıp, kendime özel fikirler, projeler üreterek işimi en iyi şekilde yapmaya gayret ediyorum.
Düğün fotoğrafçılığına meraklı olanlar için kitap yazıyorsunuz, fotoğraf kursu videoları hazırlıyorsunuz. Bu işe başlayacaklara ve meraklılarına yol gösteriyorsunuz. Okuyucularımızdan fotoğrafçılığa ve çekimlere meraklı olanlara tavsiyeleriniz neler olabilir?
 Bu tarz işlere ilgisi olanlar için tavsiyem, aslında sadece bu işler için değil, ne olursa olsun tutkunu oldukları, heyecan duydukları ve hayal ettiklerinde çok mutlu oldukları işi yapsınlar. Benim çocukluğumdan gelen bu tutkum, başka hiçbir işte yaşayamayacağım mutluluğu getirdi bana. Aslında bunun için çok çabalamaları veya koşturmaları da gerekmez. Yapmak istedikleri şeyi tutkuyla, içten hissederek hayal ettikleri müddetçe hayat çok farklı yollardan ve bazen hiç tahmin edemeyecekleri noktalardan kapılar açar. Bu fırsatları yakalamak için de algılarını açık tutacak şey bu tutkularıdır. Hiçbir zaman ümitsizliğe kapılmadan hayal etmeye ve istemeye devam etsinler.
Çanakkale’de uğramadan geçilmeyen bir stüdyonuz var. Kimi bir selam vermek için, kimi özel günlerini belgeletmek için, kimi de reklam-tanıtım videoları, klipleri için uğruyor stüdyonuza. Ancak bilmeyenler, sizi tanımayanlar da var. Nasıl ulaşabilirler size?
Tüm çalışmalarım, kitabım ve yakında hayata geçecek olan video kursumla ilgili bilgilere web sitemden ulaşabilirsiniz. Bunun dışında dediğiniz gibi, stüdyoma gelip bir çayımı, kahvemi içsinler, tanışalım.

Haber: Sinem Tetik