Türkiye’nin en aromatik domatesleri arasında gösterilen ürünün kilosu, tarladaki bozulma riski nedeniyle 40 TL’den 10 TL’ye kadar düştü.

 

Kaz Dağları’ndan gelen serin esintiler ve potasyum yönünden zengin topraklarda yetişmesiyle kendine özgü lezzetini alan Çanakkale domatesinde sezonun son hasadı yapılırken üreticiler zor günler geçiriyor. Yağışların aniden bastırmasıyla tarlalarda çürüme, leke ve çamurlanma artınca üreticiler ürünlerini zarar etmeden elden çıkarmak için fiyat düşüşüne gitmek zorunda kaldı.

 

Bayramiç’te uzun yıllardır üreticilik ve pazarcılık yapan 46 yaşındaki Mehmet Demiroğlu, bu yılın özellikle son döneminde büyük kayıp yaşadıklarını söyleyerek şunları aktardı:

“Sağanak yağmur domatese çok zarar verdi. Toprak ve çamur ürünün üzerinde kalıyor, leke oluşuyor. Bu yüzden pazarda fiyatlar 10 TL’ye kadar indi. Zaten bu sezon müşteri azdı, çok domates tarlada kaldı. Yağmur başlayınca elde kalan ürünler de bozuldu.”

 

Aşırı yağışların ardından bölgede domates arzı artsa da kalite kaybı üreticiyi endişelendiriyor. Sezonun bitmesine kısa süre kala çiftçiler, son ürünleri bozulmadan satabilmek için yoğun çaba harcıyor.

Mine Yel