Tarım potansiyeli kadar meyve üretimiyle de dikkat çeken Çanakkale’de, rekoltenin artırılması için biyolojik mücadele çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. 2021 yılında başlatılan bu uygulama her yıl genişletilirken, bu yıl da üreticilere yeni tuzaklar dağıtıldı.

 

Çanakkale’nin coğrafi işaretli ürünleri arasında yer alan Lapseki Şeftalisi, Bayramiç Elması ve Bayramiç Beyazı için yürütülen projede, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın %75 hibe desteğiyle 1.300 dekarlık alanda kullanılmak üzere 9.250 tuzak üreticilere teslim edildi.

 

Bayramiç İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen törene Bayramiç Kaymakamı Emrah Bütün, İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, İl Genel Meclisi Üyesi Sadık Göğüsgeren, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen ile il ve ilçe müdürlüğü yetkilileri ve üreticiler katıldı.

 

Törende açıklama yapan İl Müdürü Ergün Demirhan, Çanakkale’nin Türkiye tarımının lokomotif illerinden biri olduğunu vurgulayarak, şeftali, nektarin, kayısı, elma, armut ve ayva gibi ürünlerde Akdeniz meyve sineği ile mücadele edilmediğinde ekonomik kayıpların %100’e kadar ulaşabileceğini ifade etti.

 

Ziraat Mühendisi Gürkan Yaşar ise üreticilere tuzakların hazırlanışı, uygulanışı ve destekleme mekanizmaları hakkında bilgi verdikten sonra, tuzaklar dağıtıldı. Çalışmaların amacı, hem verimi artırmak hem de coğrafi işaretli ürünlerin kalitesini koruyarak üreticilerin gelirini güvence altına almak olarak açıklandı.

 

Bünyamin Nami Tonka